I en interpellasjon til ordføreren ber Stene om å få oversikt over det tallmaterialet som resulterte i at Harstadpakken ble vedtatt. I tillegg krever han å få den totale summen av inngåtte kontrakter så langt.

Stene reagerte kraftig på at så mye som sju-åtte prosjekter i Harstadpakken er satt på vent på grunn av pengemangel.

Økonomisk smell

– Jeg har to ganger tidligere bedt om å få en oversikt over hvor mye penger det dreier seg om, men får ikke svar. Et sted mellom 100 millioner og 900 millioner har vært nevnt. Jeg forventer at ordføreren, som er leder i styringsgruppa for veipakken, nå vet hvilke summer vi snakker om, sier Stene.

Frps gruppeleder mener det er åpenbart at prosjektet Veipakke Harstad allerede har gått på en økonomisk smell.

– Hvis ikke hadde vel neppe styringsgruppa plukket bort sju-åtte prosjekter fra den opprinnelige pakken. Jeg må bare ærlig innrømme at jeg er skremt, og lurer på hvordan dette skal ende, sier Stene.

Stene finner det svært merkelig at ordføreren ikke har besvart hans tidligere spørsmål om saken.

Få ut tallene

– Opplysningene må finnes. Uten disse har det ikke blitt noen Veipakke Harstad. Det har heller ikke blitt satt i gang bygging uten at det er inngått kontrakter der prisen og summen på prosjektene kommer tydelig fram, sier Stene.

Han er også kritisk til om styringsgruppen, som består av ordfører Bremnes, fylkesråd for samferdsel Ivar Prestbakmo og regionveisjef Torbjørn Naimak, fritt kan nappe ut prosjekter av veipakken uten noen form for føringer.

Spørsmålene

Dette er spørsmålene Stene stiller i kommunestyret torsdag:

– Kan ordføreren redegjøre for hvilket omfang og beløp kostnadsoverskridelsene beløper seg til, og hva som er blitt så enormt mye dyrere?

– Kan ordføreren redegjøre for de estimerte kostnadene på delprosjektene som i sum utgjorde Veipakke Harstad – den gangen cirka 1,5 milliarder kroner. Hvis ja, når kan vi få disse tallene?

– Har ikke styringsgruppen de kontraktene som er inngått med de forskjellige entreprenører som har fått delprosjekter i veipakke Harstad?

– Er det slik at styringsgruppen, etter egne vurderinger, står fritt til å prioritere vekk de prosjekter de måtte ønske? Eller har de en prioritert liste å forholde seg til?

– Hvilke løsninger ser ordføreren for seg for å kunne gjennomføre hele veipakke Harstad?

Stene lurer på om styringsgruppen ser for seg at tiden for å nedbetale veipakken blir forlenget med flere år, eller om det er aktuelt å søke mer penger fra staten.

– Det er viktig at vi nå får ut tallene og dermed kan danne oss en oversikt over kostnadssprekken. Dette har folk krav på å få vite. Det er folk flest, ikke ordfører og regionveisjefen, som skal betale veipakken. Jeg forventer at tallene blir lagt på bordet i kommunestyremøtet, sier Eivind Stene.

Spør: Eivind Stene stiller flere konkrete om kostnadene i kommunestyret. Foto: Frank R. Roksøy Foto: Frank R. Roksoy