Ifølge Erlid, som gjennom firmaet Medicteam, hvert år henter pasienter uten reiseforsikring hjem til Norge, øker antallet han må bistå.

– I hele fjor hjalp vi 17 pasienter hjem til Norge. I første halvår i år er tallet allerede oppe i 17, og det er overraskende mye, forteller han.

Mangfold

I løpet av tre og et halvt år har Erlid dratt ut for å hjelpe 70 ganger. Og nå forteller han om noen av tilfellene i bokform.

– Jeg holder på å skrive ei bok som kommer ut i høst. Her forteller jeg om tilfeller og turer jeg har vært på.

Han gir også gode råd til folk som skal ut i verden.

Pasientene som har nytt godt av Erlids hjelp de siste årene kommer fra hele landet, også fra Harstad-distriktet.

– Det et mangfold av saker. Det kan være psykiatri, plutselig sykdom og ulykker med alvorlige skader som følge. Og transportene kan være greie der det kun kreves følge av en lege, eller det kan være omfattende saker der det kreves anestesilege og fullt akuttmedisinsk utstyr og respirator. Alle transporter skjer med rutefly, forteller han.

Hjemtransporter kan være en utfordring. I 2013 besluttet SAS å slutte med båretransport.

– Vi har stort sett båretransporter fra Thailand, men også Mellom-Amerika. Thai Airways, KLM og Singapore Airlines er blant flyselskapene vi da kan benytte.

Gir blaffen

Årsaken til at Terje Erlid og hans medarbeidere rykker ut er manglende reiseforsikring. Cirka 30 prosent av de som drar utenlands er ikke tilstrekkelig dekket.

– Noen gir blaffen. Det tenker at de skal på en kort tur og at de skal være forsiktige. Men de kan bli påkjørt og plutselig behøve hjelp.

– Så har du de som ikke vet at forsikringen har kortvarig gyldighet, som regel 45 dager.

– Og så er det de som betaler reiser med kredittkort med forsikring inkludert. Da skal man lese forsikringsvilkårene nøye. Det er heller ikke alle kredittkort som gir gratis reiseforsikring, sier Erlid.

For eldre er det en utfordring å få forsikret seg. For folk over 70 år er det begrenset dekning, for de over 75 er det som regel ingen dekning. Og en normal reiseforsikring dekker intet når ulykken oppstår som følge av utøvelse av risikosport.

– Vanlig reiseforsikringen dekker ikke ulykker for eksempel som følge av kiting, paragliding eller fallskjermhopping. Og om du leier bil er det ikke sikkert du er forsikret om du bare stoler på forsikring via kredittkort. Da er det visse begrensninger, blant ved oppdelt reise.

Uansvarlig

Når det til syvende og sist, kanskje etter uker og måneder i en kostbar utenlandsk sykehusseng, løser seg takket være Medicteam, er likevel kostnadene et faktum.

– Familien må jo betale, for det er ingen andre som gjør det om man ikke er forsikret.

Og til NRK Troms sa han i går morges:

– Vi har eksempler på at pasienter har blitt liggende i flere uker med en døgnpris på 25.000 kroner. Det er ikke alle familier som klarer det og derfor er det rimelig uansvarlig å reise ut uten forsikring fordi det som regel er familien hjemme som må pantsette hus og heim for å få folk hjem

Og til Harstad Tidende legger han til:

– Du kommer ikke på et privat sykehus om du ikke kan betale. På offentlige sykehus har de ikke like god bemanning og de samme mulighetene som private sykehus. Dessuten kan du bli lagt på rom med 25 andre.

– Det er helsemessig belastende og kan i sin tur forlenge sykdomsforløpet med påfølgende økte kostnader.