harstad: Mexicos landslagssiss, som er født og oppvokst i Sacramento i USA, er på plass i Harstad nesten på dagen ett år etter at Tatiana Matveeva ble hentet inn for å berge lagets plass i Toppserien.

Duoen skal ikke bare kjempe sammen for at Medkila skal holde unna Urædd fra nest sisteplassen på tabellen, og deretter overleve gjennom kvalifisering. Calderon er installert i Matveevas leilighet i Harstad sentrum.

– Jeg er spent og ser fram til å spille her, sier Calderon, som ble linket til klubben gjennom tidligere Medkila-spiller Danesha Adams. De har trent sammen i USA.

Siste håp

– Forhåpentlig kan jeg hjelpe Medkila i en vanskelig situasjon og tilføre noe nytt, som kan gi et løft, sier Calderon, som møtte lokalavisen på en kafé i sentrum. Ved siden av henne er Matveeva, som hadde stor innflytelse under fjorårets redningsaksjon. I Medkila krysses fingrer for at Calderon skal være tilsvarende viktig.

Medkila har prøvd og feilet i spillerjakten etter at tidligere nevnte Adams, Rosie Malone-Povolny og Erin McNulty takket for seg. To serbere og to amerikanere ble hentet på prøvespill - og sendt hjem. Nigerianerne Cecilia Nku og Tochukwu Oluehi har brukt hele vårsesongen på å tilvenne seg norsk toppfotball, og viste tegn mot Kolbotn til at de er på gang. Medkila trenger likevel en spiss, som kan score jevnt og trutt.

– Å love scoringer er ikke mulig, men jeg skal jobbe hardt og prøve mitt beste, sier Calderon.

– Jeg har et godt blikk for spillet, er sterk med ballen og liker å score mål, svarer hun på spørsmål om hva både klubb og tilskuere kan forvente.

Sammen med den nylig friskmeldte Matveeva er hun et siste håp for nedrykkstruede Medkila.

Ambisjoner

Kontrakten med Medkila er hennes tredje som profesjonel fotballspiller utenlands. Calderon har erfaring fra Finland og Island. I år har hun kombinert jobb som sykepleier med spill hjemme i California.

– Jeg sluttet umiddelbart i jobben da tilbudet kom.

– Målet er å spille proffotball så lenge som mulig, og beholde plassen på landslaget, sier Calderon hvis avdøde besteforeldre kom fra Mexico. Det ga rom for å få et dobbelt statsborgerskap slik at hun kan representere Mexico i fotball.

På YouTube kan man se litt av hva som bor i spissen ved å finne fram landslagsscoringen hennes i oppgjøret mot USA i fjor. God timing, vilje og besluttsomhet gjorde at Calderon brøt USA-målvakt Hope Solos rekke med fem kamper uten baklengsmål.

Dessverre for Calderon pådro hun seg et ribbensbrudd i samme kamp, og VM i Canada røk.

Framtiden

Hun utelukker på ingen måte å fortsette i Medkila dersom samarbeidet med klubb og medspillere bærer frukter.

– Vi får se hvordan det går, sier 26-åringen før hun får vite at Matveeva ble værende lenger enn det planlagte kortidsoppholdet i fjor høst.

– Det er jo faktisk et godt tegn.