Onsdag var Stortingets utenriks- og forsvarskomité samlet for en åpen høring om langtidsplanen for forsvarssektoren. Troms fylke stilte med sju representanter, deriblant ordførerne Marianne Bremnes og Dag Sigurd Brustind fra Harstad og Ibestad.

Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth var leder for delegasjonen der hun sa at forsvaret av Norge skjer best i nord, fra nord.

Etterlyste bakkestyrker

Hovedpunktene i Marianne Bremnes' framlegg til stortingspolitikerne var viktigheten av Kystjegerkommandoen og Alliert treningssenter på Åsegarden.

- Når jeg ser fremtidens forsvar, så ser jeg et tydelig kystforsvar. Dette er vi avhengige av for at allierte styrker kan komme oss til unnsetning. Da må de også ha trent og øvet her, men etter å ha lest regjeringens langtidsplan føler jeg meg ikke betrygget om at dette kan skje, sa Bremnes.

Tromsdelegasjonen mener at langtidsplanen prioriterer sjø- og luftforsvar, men nedprioriterer land og kyst.

- Vi er usikre på om dette vil styrke forsvaret i og fra nord.

Bremnes spurte hvilke styrker som skal ta tilbake kontrollen ved et eventuelt angrep på bakken.

- Ser vi for oss at vi skal bombe Alta fra kampfly og skyte fra fregatter? KJK kan også brukes ved terrorangrep, sa Harstads ordfører.

Ba om alternativ

Om Alliert treningssenter etterlyste Bremnes et alternativ til Åsegarden, og tvilte på om en ny treningsleir vil bli billigere å drifte.

- Det vil mest sannsynlig bli dyrere. 80 prosent av utenlandske styrker trener i Åsegarden og foretrekkes av brukerne. Det er utrolig at senteret foreslås nedlagt uten at det skisseres et alternativ.

Bremnes understreket også viktigheten av forsvarets korps, og gjorde et poeng av at Royal Marines tar med seg egne musikere når de øver i Åsegarden.

- Kulturen må gis rammer som viderefører samfunnskontakten mellom folk og Forsvaret.

Stortingsrepresentantene hadde mange spørsmål til Troms-politikerne i høringen som etter hvert gikk på overtid. Også Trine Skei Grande (som på samme møte ble fersket i å spille Pokémon GO av NRK) stilte spørsmål.

En av representantene fra Arbeiderpartiet i Finnmark sa at han derfra hadde inntrykk av at det ikke var så farlig å legge ned Alliert treningssenter i Åsegarden og at man heller kunne styrke Porsanger.

Da svarte Bremnes med at brukerne fra land som England og Nederland sier at de foretrekker Åsegarden og at det kan være aktuelt å besøke andre land hvis tilbudet forsvinner.

Etterpå var Bremnes fornøyd med høringsrunden med stortingspolitikerne.

- Jeg er fornøyd. Vi stilte manns- og kvinnesterke opp i samlet flokk fra Troms og jeg tror vi ble hørt og tatt på alvor.