Ås Hansen sier han har stor forståelse for at større og mindre leverandører av trevirke til Nordnorsk Bioenergi er fortvilet over manglende oppgjør fra bedriften.

Aksjeutvidelse

– Vi beklager dette på det sterkeste. Når det er sagt har vi til hensikt å få selskapet opp og stå, noe blant annet en nylig gjennomført aksjeutvidelse på en million kroner viser.

– Denne er nå på plass og vil bidra til at selskapet vil kunne drifte normalt igjen etter en periode der vi har hatt store havarier og driftsstans på blant annet flisutstyret vårt, sier Ås Hansen.

Berettiget til å klage

I onsdagens Harstad Tidende sto grunneier Alma Rosenhaug fram og kritiserte Nordnorsk Bioenergi for manglende utbetalinger og dårlig informasjons til sine kreditorer. Det bekrefter Ås Hansen er tilfelle.

– Hun ligger som uoppgjort i en familiesammenheng, der hovedbruket har fått alt. Men hun er berettiget til å hevde at det har tatt tid for henne uten å ha mottatt oppgjør.

Det samme gjelder dessverre også for en rekke andre leverandører av trevirke. Disse har naturligvis rett til å klage, og vi kan bare på det sterkeste beklage situasjonen, sier Ås Hansen og legger til;

Etterpåklokskap

Men vi må ikke glemme at dette er en helt ny og svært kapitalkrevende næring som det tar tid å bygge opp.

I etterpåklokskapens lys kan vi bare erkjenne at vi nok allerede fra begynnelsen hadde for lite startkapital, noe som igjen har bidratt til at vi har kommet i en likviditetsmessig skvis. Men vi har på ingen måter planer om å kaste kortene. Vi har en langsiktig kontrakt med Statkraft om levering av flis som vi akter å oppfylle.

– Vi er i dialog om ytterligere aksjeutvidelse, og er i samtaler med potensielle investorer som kan tenke seg å gå inn i selskapet. Dette er en spesiell næring som vi bare har sett begynnelsen på, og som jeg har stor tro på vil utvikle seg stort i årene som kommer, avslutter Ås Hansen.

44.000 kr på konto

Selv om driftsinntektene i selskapet har mer enn doblet seg de siste to årene, fra 4,8 millioner i 2012 til 10,3 millioner i 2014 har ikke driftsresultatet stått i stil med omsetningsøkningen. i 2012 var driftsresultatet – 1,3 millioner, mens resultatet for 2014 viste – 334 tusen kroner.

Bedriften har i overkant av ni millioner i gjeld, fordelt på seks millioner i kortsiktig gjeld, og like i overkant av tre millioner i langsiktig gjeld.

Kun 44.000 kroner var disponibel på bedriftens kasse/bank/post kontoer per 31.12 2014.

Nøkkeltallene viser en svak likviditetsgrad, mens både lønnsomheten og soliditeten blir vurdert som ikke tilfredsstillende viser tallene på Proff.no.