Studieåret ble offisielt åpnet i forrige uke, men fremdeles er det mange som sliter med å finne seg et sted å bo i Harstad. Leder for Samskipnaden i Harstad, Per Gunnar Johnsen, sier at ventelisten var på mer enn 100 personer ved studiestart.

- Det er veldig trasig. Noen bor på sofa hos venner, andre er hos nær eller fjern familie. I de mest ekstreme tilfellene sier studenter ja til alt for dyre tilbud. En person betaler nå 7.000 kroner i måneden. Det går ikke for en student som maksimalt får 8.000 kroner i lån og stipend.

Derfor jobber mer enn halvparten av studentene ved siden av studiene, sier Johnsen.

Senest i går var det en student innom Samskipnaden på jakt etter et sted å bo. Vedkommende holder for tiden til på hotell.

- Det er ingen indikasjon på at noe er ledig i Harstad i dag, sier sjefen for Samskipnaden.

Bor i Kasfjord

Selv disponerer Norges arktiske studentsamskipnad i Harstad 139 større og minder hybler pluss enkelte leiligheter. De er for lengst fylt opp. Tidligere denne måneden fortalte Samskipnaden om mangelen på steder å bo for studentene i byen. Da sa Samskipnaden at de frykter at mange sier fra seg studieplassen som resultat av boligmangelen.

Samskipnaden håper fremdeles at folk vil melde seg hvis de har et krypinn for en student.

Den mest populære plassen for studentene er boligene Samskipnaden selv disponerer i Tordenskjoldsgate. Enkelte studenter bor nå så langt unna som idylliske Kasfjord.

- Jeg snakket med en student som ikke har bil som bor i Kasjord. Det kan by på utfordringer når busstilbudet er slik det er i dag, sier Johnsen.

Rundt 100 kroner

De private utleieprisene på en hybel kan krype så høyt som 5.000-6.000 kroner. 2.000-3.000 kroner er heller ikke uvanlig.

- Hvis man bor på noe midt i mellom, på 4.000 kroner, har en student bare noe rundt 100 kroner dagen å leve på hvis man ikke tar ekstrajobb, sier Johnsen.

Og det er det mange som tar. Ifølge Samskipnaden har godt over halvparten av alle studentene i harstad en bijobb.

- Næringslivet vil nok bli sjokkert hvis man fikk den fulle oversikten. Studentene er en viktig arbeidskraftreserve i Harstad.

For tiden jobber Samskipnaden med å få bygget nye boliger i Havnegata der det i dag er parkeringsplass like ved fjorden. Målet er å få byggestart i 2017.