Dette ifølge et regnestykke fra Huseiernes Landsforbund. Organisasjonen har nå ferdig årets rapport som viser størrelse og endring på kommunale avgifter i alle landets kommuner. Tallene i statistikken er avgifter vedtatt for 2016 og beregnet ut fra en bolig på 120m2, for avgift på vann og avløp, renovasjon og feiing.

HL skriver i pressemeldingen:

- For Troms er dette både hyggelig og mindre hyggelig lesing. Noen kommuner er rett og slett veldig dyre og dessuten synes framtidsutsiktene å være dystre noen steder.

- Best ut kommer Ibestad, som har samlet kr 9 313,- pr år, mens verstingen er Dyrøy med sine kr 19 109,- pr år. Dyrøy kommunen er faktisk landets 5. dyreste kommune å bo i når det gjelder avgiftsnivået.

- Det betyr at folk i Dyrøy betaler i snitt kr 816, 33 mer i avgifter pr måned, enn de som er så heldig å bo på Ibestad.

- I Harstad er tilsvarende avgifter kr 12 706,-. Kvæfjord har 11 108,-. Gratangen er en versting med sine kr 18 016-, mens Lavangen er i andre enden med sine kr 10 646,- pr år. Gjennomsnittet i Troms er kr 13 721,-.

Ifølge HL er Troms som fylke en versting i denne undersøkelsen. Av landets 19 fylker er det bare fem som har høyere avgifter samlet sett for alle kommunale avgifter.

Rapporten til Huseiernes Landsforbund sier også noe om endringene i avgiftsnivået. De hevder at Harstad økte avgiftene med 3.1 % fra 2015 til 2016. Kvæfjord økte med 9,3 % mens Ibestad satte ned med 9 %.

Hvorfor er vi dyrere enn andre deler av landet? HL skriver at Troms er et fylke med store avstander og spredt bebyggelse sammenlignet med en del andre fylker. Dette er med på øke kostnadene og dessuten færre å dele dem på.

Ibestad  kommune, derimot, som har få innbyggere og lite bypreg, er en av de absolutt beste når det gjelder kommunale avgifter med sin førsteplass i fylket (kr 9 313,- pr år).

Huseiernes Landsforbund hevder i tillegg at avgiftsnivået har økt vesentlig mer enn konsumprisindeksen i hele landet. En årsak til dette er økt kvalitet og myndighetskrav til vann, avløp mv. Men organisasjonen mener dette ikke er hele forklaringen. Til det er forskjellene mellom de enkelte kommuner for stor.

- Politikerne i alle kommuner bør på denne bakgrunn vurdere hvilke tiltak som kan iverksettes for at avgiftsnivået ikke øker mer enn det som er nødvendig, skriver HL i pressemeldingen.