En tydelig oppglødd Steinar Sørensen i arrangementsstaben til Evenes Kystlag er ikke vanskelig å be når vi spør om hva dette mesterskapet egentlig handler om.

Hardtrening

– Dette er et åpent nasjonalt mesterskap i tørket torskehaudryling, noe som betyr at også deltakere fra det store utland kan delta. Og det skal jeg hilse å si de gjør. Vi har tidligere hatt deltakere fra blant annet New Zealand og Frankrike.

– Og i år ryktes det at det spesielt er en del polakker som jobber ulike steder i regionen som jakter på den polske rekorden satt av Pjotr Sjotok på 25 meter. De skal visstnok ha ligget i hardtrening i lang tid, men jeg er usikker på om vi snakker om høydetrening, sier Sørensen lattermildt.

Spesialtilpasset

Han forteller videre at konkurransereglene er såre enkle å forstå.

– De er så enkle at selv tilreisende harstadværinger skjønner disse. Ja, faktum er at vi har spesialtilpasset reglene til dem. Det handler ganske enkelt om å kaste torskehauan lengst mulig.

– Kan det bli særlig enklere, undres han.

Heder og ære viktigst

Kystlaget opererer med tre ulike verdensrekorder i de tre klassene som deltar i konkurransen.

–I klassen for ”skitongan” har Snorre Riise rekorden med 33 meter, mens Lisa Øien har rekorden i klasse ”tjuvkjerringer”med et kast på 29,5 meter. Det lengste kastet måler hele 50 meter og innehas av Christian Hestdahl i klassen ”hestpeiser”, forteller Sørensen og legger til;

– Vi har hele 10.000 kroner totalt i premiepotten, men det er ikke det viktigste. I denne konkurransen betyr heder, ære og prestisje langt mer enn kronan du kan vinne.

Aerodynamikk

Sørensen deler noen gode tips om hvordan man kan gå til topps i dette mesterskapet.

– Rekordene er satt med små hau. Det handler mye om teknikk og aerodynamisk presisjon. Det er naturligvis tillatt å ta med egne torskehau, men vi stiller med haugevis av egne hau. Så er det viktig å huske at det må være tørka torskehau, sier han.

Skatten skal finnes

Etter konkurransen er det klart for sjørøverier for barna der det ifølge Sørensen blir tokt på fjorden med kaptein Pysræva i fembøringen ”Ungsmaløy” og kaptein Svartøyet med skøyta ”Den grønne pil”. Skatten blir røvet, og den skal jaktes på til den finnes, lover Sørensen.

For de yngste er sjørøvertoktet alltid populært. Foto: Privat