Harstad: Juksahjulet er utviklet og produsert ved Markussens metallstøperi på Stangnes. De produserer to typer hjul, det største ”Klakken”, er produsert for de største båtene. For de minste lager de et mindre hjul, som de kaller ”Flua”.

Problemet nå er at de er utsolgt, forteller produksjonsleder Frank Roar Magnussen.

- Jeg lover at vi lager en ny serie juksahjul, så snart som mulig, sier han.

Et historisk produkt

Magnussen har jobbet ved Markussens Metallstøperi i 26 år. Hele denne tiden har juksahjulet vært produsert der.

- Det er ikke dette produktet vi lever av, men vi produserer noen serier i stille perioder. Det meste selges på vårparten når sesongen starter og derfor er vi utsolgt akkurat nå. Det er jo dumt siden juksastevnet på Lundenes pågår akkurat nå. Vi kunne jo vært der ute og markedsført og solgt masse hjul nå, sier han spøkefullt.

Ved metallstøperiet står de for hele produksjonen. De gjør alt fra støpinga, de lager opphenget til hjulet, fester og de står for ferdiggjøring og lakkering.

Fiasko fra øst

Så langt er det i alle fall ikke noe spesielt som truer den lokale produksjonen av juksahjulene.

- For en del år siden fikk vi laget noen hjul i Øst Europa. Da de ankom lurte vi på om vi skulle bare dumpe dem utenfor kaia. Men det gjorde vi ikke. Vi ordna hjulene slik at de ble brukende og solgte dem. Etter dette sa vi, aldri mer. Siden den gang har hjulene vært produsert her på huset fra A til Å, sier Magnussen.

Moro

Han tror de kunne solgt enda flere hjul om de hadde markedsført dem bedre.

- Vi selger riktignok hjul til hele landsdelen, men kunne nok solgt flere om vi hadde markedsført dem skikkelig. Men det er ikke juksahjulene som er vårt hovedprodukt og vi må justere produksjonen etter kapasiteten vår. Men det er moro at vi kan produsere dette her i Harstad. Det er ikke så alt for mange produksjonsbedrifter igjen i denne byen, sier produksjonsleder Magnussen.

PRODUKSJONEN: Her er et glimt fra produksjonen av juksahjulene. Foto: Øyvind Arvola. Foto: Photographer: Oivind Arvola