Det er ikke ofte man ser en slik folkevandring i Grytøyfjellene.

- Vi er spesielt fornøyd med at det ikke var noen uhell, ingen skader, men bare blide, fornøyde og takknemlige deltakere, sier Per Pedersen og Per-Arne Johansen, som har hatt ansvaret for å planlegge turen.

De aller fleste av de rundt 120 registrerte turgåerne fullførte stigningen på 759 meter.

- Utsikten er fantastisk, og de aller modigste ålte seg frempå kanten, og kunne se rett ned i havet, sier Arne Johan Norheim.

- Turen var planlagt i lang tid, og løypa var kvistet og godt merket. På turen var det flere stopp i marsjen, og en lengre pause ved Toppskardvatnet bidro til å samle alle. Turgåerne ble møtt med bålkaffe i litervis og mange godsaker ved vannet. Kun noen få personer stoppet opp her. De aller fleste fullførte, forteller han.

- Karakteristisk

Norheim var overrasket over hvor mange som meldte seg på turen, men forstår hvorfor det er så populært å bli med opp til Toppen.

- Toppen er et flott fjell. Når man får muligheten til å delta på en guidet tur med fjellvante folk, er det trygt nok til at mange realiserer ønsket om å ta turen til toppen av Toppen. Jeg har vært mange ganger på Toppen, og det er noe spesielt med det karakteriske bildet av at det henger ut over havet. På turen har jeg virkelig kost meg, sier Norheim.

Populært

Over flere år har et økende antall turgåere vært med på topptur under Juksastevnet. Stevnet ble i år holdt fra 28. til 31. juli på Grytøya. Fiskekonkurranse, konserter, kunstkafé og tur til Toppen er noen av de aktivitetene. I år er det 30 år siden det Juksastevnet ble arrangert for første gang. Arne Johan Norheim er selv engasjert og ivrig medlem i arrangementstaben.

- Jeg er glad i Grytøya. Øya har mye å by på, og det samme har Juksastevnet. Vi får en real sjanse til å vise frem fjellene, naturen og kulturen. Det er langt over 100 personer som jobber med å arrangere Juksastevnet. Arrangementet knytter folk sammen, og skaper samhold i bygda. Jeg er imponert over hvor mange som har lagt ned et betydelig antall arbeidstimer i dette flotte arrangementet, sier han.

Norheim gledet seg spesielt til konserten fredag kveld, hvor Ola Bremnes spilte. Han ser også spesielt frem til Juksastevnefesten med Return og Magnus Wærness som finner sted lørdag.

- Konsertene er spesielt gode. Jeg er stolt over hva Juksastevnet kan tilby, sier Norheim.

Mange syntes det var slitsom med litt klatring i fjellet, men humøret var på topp. Foto: Arn Johan Norheim
Foto: Arn Johan Norheim