HARSTAD: Femten timer etter at Vesterheim stod opp om morgenen har han fullført sitt siste motbakkedrag opp Aunfjellet.

– Folk sier det har klikka for meg, kanskje de har rett, sier Vesterheim glisende.

For etter å ha løpt 31 kilometer, staket 89 kilometer på rulleski og syklet fem drag opp Aunfjellet var det en utslitt 21-åring som kunne se tilbake på en lang dag.

– Nå føles det bare tomt. Kroppen er helt nedbrutt og det er ikke noe igjen. Men det har vært en fin dag, og med tanke på hva jeg har vært gjennom så føles det greit, sier Vesterheim som i april i fjor bestemte han seg for å satse for fullt på langrenn, nærmere bestemt langløp.

Egen treningsfilosofi

Tretten timer på en dag er på ingen måte hverdagslig, men en del av treningsplanen som Vesterheim har lagt for sommeren.

– Man må tørre å prøve nye ting for å lykkes. Langløp går mye på det mentale, og det er først og fremst det som trenes på en dag som dette. Når man bikker 6-7 timer må man virkelig jobbe hardt med hodet, sier Vesterheim som har forståelse for at folk kan reagere på treningsmetoden.

– Jeg har min egen treningsfilosofi som jeg følger. Det handler om å gjøre treningene mest mulig lik konkurranse. Når jeg da går løp skal det føles som jeg har vært gjennom noe som er enda verre på trening, sier Vesterheim.

Skal bli best

Det store målet for langløperen er det 90 kilometer lange løpet Vaseloppet. Om ikke resultatene kommer neste sesong er det flere muligheter.

– Neste sesong håper jeg å være blant de 50 beste, men også det krever mye. Om noen år skal jeg være god nok til å vinne løpet. Jeg er ikke med for å bli nummer to. Det er sikkert mange som mener det er vel ambisiøst, men det bryr jeg meg ikke noe om, sier Vesterheim.

Kvæfjærdingen får ofte spørsmål om hvor han henter motivasjon fra.

– Det er ikke godt å si. Det artigste jeg vet er å trene å presse kroppen. Jeg liker å konkurrere og ekstra gøy er det når man merker en markant fremgang, sier Vesterheim.

Sist sesong ble av det varierende slaget, men Vesterheim ble blant annet beste fra Harstad-området på Birken og endte på en solid 4.-plass på det 95 kilometer lange løpet Troll Ski Marathon.

– Bortsett fra Troll Ski Marathon var det så som så, men det viktigste er treningen som jeg har lagt ned. Resultatene vil komme når jeg får bygd et godt nok treningsgrunnlag og teknikken stemmer bedre, sier Vesterheim.

1000 treningstimer

I mai 2015 begynte Vesterheim med spesifikk trening mot langrenn og langløp. Ett år senere hadde han logget 1091 treningstimer. Til sammenligning trente Petter Northug omtrentlig 800 timer året før han ble fire ganger verdensmester i Falun.

– Jeg følger vel ikke akkurat utviklingstrappen til olympiatoppen, forteller Vesterheim leende før han påpeker at mye av treningen blir gjort på lav intensitet.

– 80 prosent av treningen er på lav intensitet. Samtidig så ligger jeg opp mot maksimalt av det som blir anbefalt av hardtrening, og ligger på omtrentlig like mange harde økter som de som trener mindre enn meg. Sannsynligvis vil jeg trene litt mindre framover, og prioritere mer intensitet, sier Vesterheim.

Med først og fremst bakgrunn fra fotball har han fortsatt en lang vei å gå på det tekniske.

– Jeg har en stor utfordring med teknikken. Det blir mye filming og analysering i etterkant av øktene for å finne ut hva som kan forbedres. I forkant av hver økt finner jeg små detaljer som jeg skal fokusere på under økten. Teknikken blir bare bedre og bedre, og jeg tar nye steg hele tiden. Det blir spennende å se hvor bra det kan bli til vinteren, sier Vesterheim.

SYKLING: Fem drag ble på det på sykkelen opp Aunfjellet tirsdag.