harstad: Da arrangerer Rutebilhistoriske avdeling Sør-Troms treff for gamle busser og lastebiler i Harstad på Norlines sitt område ved hurtigrutekaien.

Ifølge leder Sigmund Høybakk i Sør-Tromsavdelingen er dette første gang et slikt treff arrangeres i Harstad i samarbeid med Danmark, Sverige og Finnland.

Fra hele landet

– Slike arrangement har vært avviklet ulike steder de siste 30 årene. På det meste har det vært mellom 100-120 busser og lastebiler som har deltatt. I og med at dette er første gang i Harstad er erfaringene fra andre steder at det tar tid å bygge opp et slikt arrangement. Derfor vil det ikke komme mer enn ett sted mellom 12-15 kjøretøyer i år.

– Vi har fått påmelding fra busser og lastebiler fra Vestlandet, Sørlandet og Østlandet, i tillegg kommer det to busser fra Sverige. Totalt ankommer det cirka 90 personer da en rekke entusiaster og medlemmer av rutebilhistoriske foreninger rundt i landet ønsker å være med en buss nordover, forteller Høybakk.

Slå av en prat

Det hele starter lørdag formiddag. Da ønskes publikum velkommet til treffområdet på NorLines sitt areale på Larsneset, vis-a-vis hurtigrutekaia. Her vil det i tillegg til de utstilte kjøretøyene være rigget et telt der interesserte blant annet kan få slått av en prat med deltakere, i tillegg til servering av ulikt slag.

Høybakk røper at de håper å få inn noen kroner på dette arrangementet da de har planer om å gå i gang med restaureingen av en gammel Scania Vabis- buss.

Først med hekkmotor

– Vi er i besittelse av den aller første bussen i sitt slag som kom til Nord- Norge i 1972 med hekkmotor. Denne sysler vi med planer om å sette i stand. Men det vil koste om lag 400.000 kroner å få den i kjørbar stand. Dette er penger vi per i dag ikke har, men på sikt håper vi å kunne skaffe til veie så mye som mulig.

– Da kan et arrangement som dette være en god start på denne jobben, sier Høybakk, som håper harstadfolk legger turen innom treffet i løpet av helgen.

– For dagens unge er det sikkert morsomt å se hvordan bussene så ut den gang, mens de litt eldre av oss vil syntes dette er et nostalgisk gjensyn med gamle busstravere, sier han.