HARSTAD: Det forlanger beboerne i boligfeltet på Stangnes.

- Dersom ikke kommunen trekker saken vil vi om nødvendig gå til rettssak. De har ingen rett til å regulere inn friområdet vårt til boligformål. Friområdet tilhører innbyggerne her. Arealene var da inkludert i tomteprisene for dette boligområdet, hevder en av beboerne Jann-Olav Bordevich.

Han får full støtte både fra miljøforeningen og innbyggerne i boligfeltet som Harstad Tidende har snakket med.

Som et sjokk

Det kom som en sjokk på beboerne i Fruhallarn da de i begynnelsen av juni fikk et brev fra konsulentfirmaet Tegn 3, om at det nå var igangsatt et reguleringsarbeid for å omgjøre det offentlige friområdet til boligformål.

- Det er neste utrolig at kommunen vil omregulere ett av de få offentlige friområdene vi har i Harstad. Dette er et område som er flittig brukt av folk i alle aldre. Jeg kan ikke fatte hvorfor kommunen nå vil fjerne ett av de få offentlige friområdene vi har her i byen, sier Helge Jørgensen.

Han og beboerne er forundret over at kommunen i det hele tatt har satt i gang denne reguleringsprosessen.

- Kommunen har ikke anledning til å frata oss dette friområdet uten å erstatte dette fullt ut med et likeverdig område, sier Jørgensen.

Han viser til forskriftene til den nye plan- og bygningsloven. Ut fra denne mener han at kommunen gjør en saksbehandlingsfeil når de nå vil omregulere friområdet.

Betyr mye

Fruhallarn miljøforening, er også i harnisk av kommunens planforslag. Også på dem kom varselet planarbeidet overraskende.

- Vi har kjøpt vår bolig i området med den visshet at tilgrensede friluftsområder ikke skulle bebygges. Nor vi leser kommuneplanen for 2010, finner vi ikke at Furuhallarn er nevnt som et framtidig utbyggingsområde, skriver de i sin uttalelse.

Miljøforeningen minner kommunen også på om at friområdet er særdeles viktig for oppvekstsvilkårene for barna. Derfor har også beboerne anlagt en fotballbane.

De viser til aktivitet i området både fra barn og voksne i alle aldre.

- Her feirer vi St. Hansaften og nyttårsaften. Her er det skiløyper og skibakker. Her er bord og benker og et trafikksikkert bomiljø, heter det fra foreninga.

Tvilsomt eierforhold

Bordevich mener også at friområdet tilhører beboerne og ikke kommunen.

Han viser til at all planlegging og grunnerverv ved utbyggingen av Stangnes 2, skjedde i 1970 årene i regi av Harstad Tomteselskap. Dette var et heleid kommunalt selskap som senere ble lagt ned. Tomteselskapet jobbet å den måten at alle kostnader tilknyttet planlegging, administrasjon, grunnerverv og utbygging, ble belastet tomtekjøperne. Han mener derfor at beboerne har betalt for friarealet da de kjøpte tomta. Det er med andre ord beboernes eiendom.

- At Harstad kommune i dag står som eier av friarealet er en følge av at kommunen overtok alle eiendommene som var i tomteselskapets eie ved nedleggelsen av selskapet. Dette forandrer ikke det faktum at det er beboerne som har betalt for arealet og som er det egentlige eierne, hevder Bordevich.