HARSTAD: Denne hyllesten har grytværingene holdt på med i 30 år. Det gamle fiskeredskapet har vært sentral for mangt et middagsbord i landsdelen opp igjennom tidene. Det fortjener derfor så absolutt en egen festival, eller et ”stevne”, som de foretrekker å si på Grytøya.

Det hele startet med at noen lundenesværinger reagerte på stangfisket som den internasjonale havfiskefestivalen drev med i Harstad. Tanken var den gang at det ikke var naturlig å fiske med stang fra båt. Da var det juksa som gjaldt og dermed ble Juksastevnet født, forteller Arne Johan Norheim, talsmann for Juksastevnet.

- I dag er det vel ikke noen som reagerer på stangfisket og havfiskefestivalen. Det er til og med lov å buke fiskestang i konkurransen. Det er likevel ingen grunn til å ikke hylle juksa, som er det tradisjonelle, enkle, fiskeredskapet folk har brukt her nord i hundrevis av år, sier Norheim.

2 000 besøkende

For med å ta fortiden og historien med seg, kommer det fort både stevne og kultur ut av det. I fjor ble folketallet på Grytøya over doblet, da det kom 2 000 mennesker til stevnet på Lundenes.

- Vi håper at vi også i år kan få mange besøkende. Vi har lagt opp til et omfattende og godt program for alle aldersgrupper. Her er noe både for barna, ungdommen og de litt mer voksne, sier Norheim.

Først på programmet står toppturen. Den starter allerede torsdag formiddag. Senere på kvelden blir det debatt om oppdrettsnæringen.

Rock`n roll og kunst

Fredag går det slag i slag med arrangementer. Det blir noe for hele familien. Det blir alt fra barneaktiviteter til åpning av Karl Erik Harrs kunstutstilling på skolen. Harr har også skrevet tekster som Ola Bremnes har tonesatt. Dette skal de to framføre senere på kvelden.

Lørdag går selve fiskekonkurransen av stabelen. Om dagen vil det meste skje ved havna, men om kvelden blir det fest på lokalet. Da vil ”Return” og Magnus Wærness stå for musikken.

I fjor var gårdsmarkedet på bygdetunet det mest besøkte arrangementet. Også i år vil det skje mye på dette markedet.

- Vi legger vekt på at de besøkende skal få en ekte opplevelse av blant annet matkulturen på bygda, sier Norheim.

120 frivillige

Fram til 2013 var juksastevnet et arrangement for grytværingene og noen få spesielt interesserte. Nå har ting utviklet seg til å bli et kulturarrangement som når publikum langt ut over Grytøyas grenser. Arrangementet har fått en ny giv.

- Det kan vi takke de i alt 120 frivillige medarbeiderne for. Når vi vet at det er 172 postkasser på øya, så skjønner vi at dette er noe som samler folket både på yttersida – og innersida av øya, sier Norheim.

De ønsker seg mange tilreisende, og har lagt forholdene til rette for at det skal skje.

Lørdag blir det nattferge fra Bjørnrå til Stornes. I tillegg vil ”Strønstad” gå fra byen til Lundenes både lørdag og søndag.

- Vi har også lagt forholdene til rette for både bobiler og campingvogner. De som vil telte er også selvfølgelig velkommen, sier Norheim.

Dette er juksa Foto: Hans Viktor Øye