Kriminalstatistikken for Harstads del viser at antall innbrudd og tyverier er redusert med hele 40 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, mens antall narkotikasaker viser en markert økning.

Ifølge Nilsen er det ikke uvanlig at ungdommer helt ned i 14-årsalderen blir tatt for hasjrøyking.

Hyppigere aksjoner

– Dessverre er dette en tendens vi har sett over tid. At stadig flere blir tatt skyldes nok at vi har økt fokus på problemet og akjsonerer langt hyppigere enn tidligere. Blant annet får vi oftere tips om hjemme alenefester der det røykes hasj, og oppsøker disse dersom det er mulig, sier Nilsen.

– Selv om det er en del gjengangere i narkomiljøene i Harstad, er det likevel urovekkende stor spredning blant ungdom i byen. Dette bekymrer oss, og bør også bekymre foreldre.

– Det virker på oss som det er en slags ufarliggjøring av hasjrøyking som kan være en årsak til at stadig flere prøver dette stoffet. Faktum er imidlertid det stikk motsatte.

–Hasjrøyking er utvilsomt skadelig over tid, noe all forskning så langt tyder på, sier Nilsen som også vektlegger konsekvensene det kan få for den enkelte dersom man blir tatt for røyking, besittelse, salg eller kjøp av hasj.

Flere års sperrefrist

– I de fleste tilfeller idømmes en sperrefrist på oppkjøring til sertifikat på 2-3 år. Mange unge tror at dersom de blir tatt i en alder av 15-16 år vil ikke en sperrefrist hindre dem i å kjøre opp når de fyller 18 år. Imidlertid starter ikke sperrefristen før de fyller 18.

Man risikerer også å bli nektet innreise til en rekke land, deriblant USA.

– Langt verre er det derimot at man mister flere jobb- og utdanningsmuligheter, for eksempel innen Forsvaret og Politiet, dersom man har en narkotikadom på rullebladet, forteller Nilsen som legger til at de har flere narkomiljøer under oppsikt.

Store beslag av stoff

– Det vi ser og vet er at mye av narkotikaomsetningen er knyttet til en stor andel personer av utenlandsk opprinnelse, og at disse i stor grad styrer denne. Gjennom aksjoner mot disse miljøene har vi beslaglagt flere hundre tusen kroner og mange kilo stoff. Flere personer sitter i varetekt og venter på en rettsavgjørelse.

– Vi har god oversikt over miljøet og vil også i fremtiden aksjonere mot disse, lover Nilsen.

Svært positivt

Som statistikken viser har det vært en nedgang i antall innbrudd og tyverier på hele 40 prosent det første halve året, noe Nilsen mener først og fremst har to årsaker.

– Noen av gjengangerne sitter inne eller er i en situasjon der de blir fulgt opp på grundig måte.

– Vi registrerer det også som svært positivt at det fortsatt ikke forekommer hus- eller villainnbrudd i Harstad, en tendens vi heldigvis over tid ser ut til at holder seg slik.

– Sammenlignet med for eksempel Tromsø, der innbrudd i hus er et langt større problem, er dette gledelige tall, noe som viser at huseiere i byen kan føle seg rimelig trygge på verdier og eiendeler, sier Nilsen og avslutter:

Får unna eldre saker

– Det totale antall straffesaker har gått ned fra 776 i løpet av fjorårets seks første måneder til 691 i år.

Det er vi selvsagt godt fornøyd med. Denne nedgangen bidrar også til at vi får unna en del eldre saker som dessverre har blitt liggende for lenge, noe som også er positivt i forhold til ressurstilgangen vår, sier en fornøyd Oddmund Nilsen.