Mandag formiddag hadde bærplukkerne ikke vært lange stunden i jordbæråkeren til Marianne Vik i Kvæfjord før de første forbipasserende stoppet for å kjøpe årets første kvæfjordbær.

Alltid noe ekstra

– Jeg kjørte akkurat forbi og så at det var folk som plukket bær. Jeg snudde sporenstreks og kjørte nedom for å sjekke om det var mulig å få kjøpt noen kurver, forteller Paula Ursin Jakobsen.

– Heldigvis kom det noen bærplukkerne med sin første leveranse, og du kan tro jeg var ikke usein med å sikre meg to-tre kurver. Selv om jeg er innom her fast flere ganger hvert år, er det alltid noe ekstra med den aller første bæra. Nei Gud, nu må e skjynne mæ heim å smake på hærligheta, og det skal være med sukker og fløte på, sier en oppglødd Ursin Jakobsen.

1000 kurver per dag

Ifølge Marianne Vik ser årets sesong ut til å bli noenlunde brukbar, kanskje litt bedre enn et normalår.

– Fra nå av kommer det helt an på været hvor mye bær vi ender opp med å høste inn. Normalt når vi toppen i forhold til plukking i midten av august. Da kan vi på en god dag plukke 500 kilo, noe som tilsvarer 1000 kurver.

– Men i utgangspunktet er jeg ikke så opptatt av mengden bær vi plukker daglig. For meg er det langt viktigere at kvaliteten på den bæra vi selger er god.

– Heller kvalitet enn kvantitet, sier Marianne Vik, som har seks bærplukkere i sving. Fire polakker og to fra Thailand.

Flere hundre kunder

Med unntak av butikkene på Borkenes er det kun private kunder som får nyte godt av de søte bærene fra åkeren til Marianne Vik.

– Vi tilbyr ikke selvplukk, og vi selger heller ikke selv verken på torvet i Harstad eller i sentrum på Borkenes. Men jeg har 11 tettskrevne A-4 sider med navn på kunder som ringer og bestiller. Hvor mange det dreier seg om har jeg ikke tallet på, men det er sikkert flere hundre. Og jeg regner det som temmelig sikkert at dette antallet vil øke etter at denne reportasjen har vært på trykk, sier hun lattermildt.

Sukker og fløte!

Og nok bær er det antakelig til alle.

– I et normalår høster vi mellom åtte-ti tonn bær. I år ser vi på mengden kart at vi nok kan havne på dette tallet. Det meste vi har hatt er tretten tonn, mens det minste endte på kun tre tonn. Da var det lettere krisestemning, sier hun.

– Men nå er stemningen på topp- bærplukkerne er i sving og kundene begynner å melde seg, en etter en. Så du skal nok se at det blir noen tonn kvæfjordjordbær servert i år også, sier Marianne Vik.

Når vi spør henne om hvordan hun selv liker bæra best servert kommer det kontant:

– Uten tvil, med sukker og fløte!.