Terrorangrepene på regjeringskvartalet og Utøya tok 77 liv. Julie Kvernmoen Bremnes, Torgeir Hanssen, Jørgen Bunk Olsen, Frida Nilsen og Erik Nordfjellmark Berg fra Harstad, og Tor-Martin Torbergsen fra Skånland, var alle på AUFs sommerleir på Utøya 22. juli 2011. Ungdommene kom seg fra øya med livet i behold.

Over hele landet vil dagen bli markert. I tillegg til de offisielle markeringene i regjeringskvartalet og på Utøya vil det i år bli arrangert minnemarkeringer en rekke andre steder i landet.

Markerer ikke 22. juli

Torgeir Hanssen er én av dem som ikke skal markere tragedien som skjedde for fem år siden.

– Jeg trenger ikke en påminnelse hvert år om hva som skjedde 22. juli 2011. Jeg synes det er greit å la det gå. Det beste for meg er å la dagen passere i stillhet, sier 21-åringen.

Hanssen sier at tiden etter det fryktelige angrepet har vært utfordrende, men forteller at han har taklet hendelsen overraskende bra.

– Det har selvfølgelig vært opp- og nedturer. Når man ser terrorangrep som skjer i resten av Europa får man en konstant påminnelse om hva som skjedde på Utøya, sier han, som til tross for den forferdelige opplevelsen velger å leve livet så normalt som mulig.

– Jeg sluttet å være politisk aktiv for tre-fire år siden. Etter 22. juli 2011 mistet jeg lysten. Til høsten begynner jeg på tredjeåret på Politihøgskolen i Bodø.

Markering i Bardu

Jørgen Bunk Olsen deltar på den offisielle markeringen i Bardu. 22-åringen vil ikke kommentere hvordan årene etter 22. juli 2011 har vært, men sier til Harstad Tidende at han ønsker å markere dagen hvert år fremover.

– For min del er det en dag som vil påvirke meg for resten av livet, sier Bunk Olsen.