Når Troms fylkestrafikk sammenligner de fem første månedene dette året med de samme månedene i 2015 ser de en økning på antall reisende. Det er en økning på 2.400 passasjerer på Tromsø- og Bjarkøy-ruten.

Snudde nedgangen

Ruta som går fra Harstad til Bjarkøy er den som kommer best ut. Den har en økning på 10 prosent. På Tromsø-Harstad-ruta er det en økning på 1,6 prosent, altså 1400 passasjerer. I fjor var det en nedgang på antall passasjer på Tromsø-Harstad-ruta fra 200 287 reisende til 199 365 reisende, noe som tilsvarer en nedgang på 0,5 prosent. Nedgangen er altså snudd.

- Det har vært få værutfordringer, få kanseleringer, og en stabil båtrute i år. Hurtigbåttilbudet mellom Harstad og Tromsø er en av landets mest regulære båtruter, det vil si at det er en av rutene med færrest kanseleringer, sier kommunikasjonsrådgiver i Troms fylkestrafikk, Silje Skog.

- Det har bidratt til at flere bruker tilbudet, i tillegg til flere får øynene opp for tilbudet. Det er en glede for oss at flest mulig reiser med hurtigbåt, sier hun.

Anbud

Det er ennå ikke fastsatt når det skal bli satt ut anbud på nye hurtigbåter. Skog tror at passasjerøkningen man ser nå blir å påvirke anbudet på nye hurtigbåter til neste år.

- Vi skal snart vurdere hvilke grunnlag man har for et nytt anbud, og nå nærmer båtene seg maksimal kapasitet. Da er det naturlig at man ser etter større båter, men det er selvfølgelig et samferdselspolitisk spørsmål, sier Skog.

- For at man skal ha større båter er det en forutsetning at rutene har god dekning og at mange er interessert i å bruke tilbudet. At vi nå ser en økning i reisende som bruker hurtigbåtene er positivt, sier Skog.

- Trenger større båter

Helen Isaksen reiste fredag med hurtigbåt. Hun håper at det vil komme større og bedre hurtigbåter.

- Jeg kunne ønske at vi fikk tilbake hurtigbåten vi hadde i 2005. Den var mye bedre, og den tok alltid med seg alle passasjerene. I dag risikerer du å må stå igjen på fergekaia i Tromsø, sier hun.

- Det er et stort behov for større hurtigbåter. Hvis vi skal ha nye båter må de ha kapasitet til flere passasjerer, mener hun.