Hervor og døtrene Hege og Marit står frem for å fortelle hvordan sykehjemskrisen rammer både eldre og pårørende.

– Det er både uverdig og respektløst at eldre mennesker blir behandlet på denne måten. Vår mor har fått plass, men vi tenker på alle de andre som fortsatt ligger på vent, sier døtrene Hege og Marit.

Dobbeltrom

Sistnevnte bor på Skedsmo og er for tiden hjemme i Harstad for å besøke moren. 78-åringen falt stygt for tre uker siden og knuste bein i albuen og armen på tre plasser. Bruddet, sammen med andre plager, har satt 78-åringen ut for en periode. I godt over en uke lå hun på firemannsrom på sykehuset og ventet på rehabiliteringsplass på Helsehuset. Det gjorde de tre andre hun delte rom med også.

– Jeg er glad i hjembyen min, men jeg er rystet over hvor dårlig det står til med eldreomsorgen. At det oppstår en akutt sykehjemskrise ser ut til å komme overraskende på politikerne. Det vitner om dårlig langtidsplanlegging. Det bør ikke overraske noen at det blir flere eldre, og at de lever lenger, sier Marit Høgås.

De mener det gjør noe med selvfølelsen til de gamle når samfunnet ikke ser seg råd til å ta seg av dem på en god måte.

– Det er vondt når gamle slitere føler at de ikke er verdt noe lenger. Mamma og alle andre mødre og fedre fortjener det beste etter å ha bygd opp landet vårt, sier de.

Kjørte seg fast

Ifølge døtrene ble Hervor forespeilet enerom på helsehuset. De fikk sjokk da moren, uten å ha samtykket i noe som helst, ble stuet inn på rom med en vilt fremmed person.

– Det er så trangt på rommet at mamma kjørte seg fast med rullestolen. Hun nådde ikke alarmen, og måtte ringe til meg for å be om hjelp, forteller Hege.

Enmannsrommet har to senger, to nattbord og skal ha plass til rullator, preikestol og rullestol. Besøksstolene er skjøvet bak senga til naboen for ikke å stå i veien. For å få litt privatliv, er det forheng mellom sengene. Hervors seng står så tett inn til garderobeskapet at det knapt lar seg åpne.

Engler i hvitt

– Heldigvis fikk mamma en trivelig og åndsfrisk romkamerat. Og heldigvis er det bare engler i hvitt som jobber her på Helsehuset. Pleierne er fantastiske alle som en, men de har de så kjempetravelt. De løper fra den ene til den andre, og har ikke tid til å sette seg ned for å prate. Vi lurer virkelig på om kommunen har satt inn ekstra personell for å takle overbelegget.

Da Hege besøkte moren etter at hun kom på Helsehuset, fant hun en oppgitt og redd 78-åring.

– Hun satt på et lite innbydende fellesrom i påvente av å få tildelt rom. Hvordan i all verden mener de ansvarlige at mamma og andre skal bli motivert til å trene seg opp slik at de kommer seg hjem. Det føles nærmest som om man kommer inn i dødens forgård, sier døtrene.

Hardtrening

Frp-politiker Eivind Stene er enig med døtrene i at tilbudet til de eldre er for dårlig.

– Vi kan ikke løse sykehjemskrisen ved å stable eldre sammen på tomannsrom på Helsehuset. Jeg skjønner godt frustrasjonen til de gamle og deres pårørende, sier Stene.

78 år gamle Hervor akter å trene hardt for å komme seg hjem til terrasseleiligheten på Seljestad. Hun synes likevel det er vondt at eldre blir sett på som en utgiftspost. – Alle vil bare ha oss ut og bort, sier hun.

Døtrene har omdøpt slagordet til Harstad kommune. ”Attraktiv – hele arbeidslivet”.

Enkeltrom: Eivind Stene (Frp) mener alle skal ha eget rom. Foto: Frank R. Roksoy