Bare en uke etter at hun mottok vitnemålet fra videregående skole var hun på plass på Forsvarets opptak og seleksjon (FOS). Og det med topp karakterer.

FOS er en 15 dager lang utvelgelsesperiode hvor målet er å finne de best kvalifiserte og mest motiverte elevene til Forsvarets skoler. I sommer gjennomføres FOS for trettende gang.

Tonje stilte med et vitnemål som viser 56,9 poeng, med 18 seksere og åtte femmere. Hun er svært motivert for opptaket til utdanning på Forsvarets ingeniør høyskole.

– Jeg vet jeg ville gjort det godt på et alternativt studium. Studieteknikk er jeg veldig flink til. Ved å søke utdanning i Forsvaret får jeg utfordret meg på noe jeg ikke er like komfortabel med. I stedet for å sitte på skolebenken hele dagen vil jeg få mer fysiske utfordringer, samtidig som jeg får en god utdannelse, sier hun.

Trigget

Harstadværingen er akkurat kommet tilbake fra et intervju med en av selektørene. De er offiserene som har ansvaret for å vurdere kandidatene i løpet av opptaket. Maria har løpt 3000-meter-test, tatt sit-ups, push-ups og hang-ups – og vært gjennom en medisinsk sjekk. Alt for å vurdere henne som potensiell offiser og ingeniør.

– Det å ha et godt snitt er én ting, men for å gjøre det bra i Forsvaret er det også viktig å være fysisk robust og ha gode lederevner. Jeg blir trigget av utfordringer. Dette skal jeg klare, sier Tonje.

Høyt nivå

Hennes første møte med Forsvaret var på en utdanningsmesse for tre år siden. Tiden etter har gått til målrettet jobbing mot opptaket. Med høyeste karakter i både fysikk, og den mest avanserte matematikken, ble cyberteknologi et naturlig valg.

– Denne utdannelsen er veldig fremtidsrettet. Forsvaret virker også som en veldig spennende arbeidsplass. Jeg vurderer derfor en militær karriere etter de tre pliktårene som følger utdanningen. Mulighetene er mange som ingeniør i Forsvaret, sier hun.

Nivået blant de andre kandidatene til Forsvarets ingeniørhøgskole er svært høyt. Denne er blant skolene i Forsvaret som har søkere med høyest snitt fra videregående. Tidlig i seleksjonen testes kandidatene i språk, fysikk og matte.

– De andre kandidatene er veldig dyktige. Vi er folk fra hele Norge som konkurrerer om å få skoleplasser. Jeg merker at nivået er høyt. Vi har allerede blitt godt kjent og det blir spennende å se hvordan det blir når vi får større utfordringer senere i opptaket, sier Bendiksen.

Fornøyd sjef

Snittkarakterene på kandidatene til lederutdanning i Forsvaret har steget flere år på rad og årets kull er det beste noen sinne: 45,7.

– Vi er veldig fornøyde med disse tallene, sier Stein Garang, sjef FOS.

– Men det er viktig å presisere at man ikke kommer videre med gode karakterer alene, legger han til.

Forsvaret utarbeider skoleprognoser for hver enkelt kandidat for å kunne anslå potensialet for å lykkes i utdanningen. Karakterer kommer i tillegg til tester og personlig intervju.

– Denne prosessen sikrer oss at vi ikke tar inn kandidater som ene og alene er sterke teoretisk, avslutter Garang.

PRIMUS: Her er det fullt fokus på primusen: Tonje har også fullt fokus på oppgavene hun står overfor i utvelgelsen. Foto: Frederik Ringnes, Forsvaret