Skadedatabasen ved UNN Harstad viser at rundt 60 syklister årlig blir så alvorlig skadet i trafikken at de må på sykehus eller legevakt for behandling.

Under festspillene ble 50 sykkelinteresserte spurt om sine kunnskaper om trafikkreglene. Alt for mange svarte feil.

- At halvparten feilet på spørsmålene var overraskende. Det viser at mange ikke kjenner veitrafikkloven, sier Kees Jan Verhage etter at den uformelle undersøkelsen var ferdig.

Norsafety, Statens vegvesen, politiet og den lokale sykkelklubben markerte Harstad som sykkelby under festspillene. Her kunne forbipasserende søke informasjon fra veivesenet om alle sider ved veipakken. Norsafety informerte om sykling og sikkerhet, og sykkelklubben orienterte om sine aktiviteter og om satsingen på Blåbærhaugen sykkelpark.

– Er det forbudt for syklister å sykle mot kjøreretning på enveiskjørt gate, var ett av spørsmålene.

– 50 prosent svarte nei. Korrekt svar er ja.

– Gjelder samme fartsgrense for biler og sykler?

34 prosent av de spurte svarte nei. Også her er svaret ja.

Han ber syklistene være oppmerksomme på at de er å betrakte som bilist når de ferdes på vei. Og at syklister på fortau må ta hensyn til gående.

– Det virker nesten som om syklistene oppfatter seg som en blanding av syklende og gående. Det virker som om mange tror at det er særregler for syklister i trafikken. Mange syklister vet ikke at det kun er når de går av sykkelen at de blir regnet som gående, sier Verhage.

Verhage tror det kan være nødvendig å sette i gang en informasjonskampanje overfor syklister i Harstad-området.

– Statens vegvesen og Trygg Trafikk har mye informasjonsmateriale som kan brukes, sier Kees Jan Verhage.

HER KAN DU SJEKKE HVA DU KAN OM SYKKELREGLENE.