KinOmatisk er en kombinasjon av film og mat. Det vises anerkjente kvalitetsfilmer og det serveres lekker mat og drikke fra landet filmen kommer fra.

Det er filmviter og daglig leder i Ellida as, Helene Hokland, som står bak KinOmatisk, akkurat som hun også gjør for en kommende filmfestival; Arctic Moving Image & Film Festival (AMIFF). Hokland forteller:

– Det blir flere KinOmatisk-kvelder samtidig med filmfestivalen i oktober.

Det betyr at vårens fire KinOmatisk-kvelder blir omtrent like mange når man regner med de som inkluderes i filmfestivalen.

Engasjerende

Hokland vil foreløpig ikke gå ut med godbiter som presenteres på festivalen, men forteller mer enn gjerne hva som skjer på de to KinOmatisk-kveldene i høst.

– Det vises to filmer om relasjoner mellom mennesker. Tidligere har vi vist storslåtte filmer, estetisk flotte filmer, men i disse to handler om mellommenneskelige forhold. Det er engasjerende filmer, sier hun.

Filmene hun snakker om er «Lost in Translation» fra 2003 av Sofia Coppola med japansk matfølge fordi det er i Tokyo filmkarakterene møtes. Den andre filmen er «Himmelen over Havanna», en film fra 2014 av Laurent Cantet. Det vanker ingen premie for å gjette at det hører et cubansk måltid til.

– I «Lost in translation», som vises i forbindelse med forskningsdagene 26. september, får vi innblikk i mellommenneskelige forhold, sier Helene Hokland.

Hovedrollene i denne filmen innehas av Bill Murray og Scarlett Johansson. Filmen fikk toppkarakter av anmeldere da den kom ut.

– «Himmel over Havana» er mer en film der man får innblikk i en politisk og kulturell setting gjennom de mellommenneskelige forholdene, sier Hokland.

Denne filmen fikk ingen terningkast, men gikk gode omtaler av filmeksperter da den kom ut.

Populært

KinOmatisk har vært et tilbud folk har visst å benytte.

– Det har vært veldig populært de to og et halvt årene tilbudet har eksistert. Og det ser ut til at det blir stadig mer populært, sier Hokland, som nå jobber mest med filmfestivalen Arctic Moving Image & Film Festival.

Og neste uke offentliggjør hun litt av festivalprogrammet.