De siste årene har Folkeparken med jevne mellomrom blitt besøkt av utenlandske omreisende som har slått seg til i området.

I formannskapet tirsdag stilte Modal spørsmål med at folk som jobber, men ikke har fast bopel, bruker parken som boplass.

Rådmann Hugo Thode Hansen opplyste at administrasjonen har diskutert saken.

Sjenerende

– Vi har fått noen få henvendelser fra innbyggere som synes det er sjenerende at noen folk uten fast bopel oppholder seg der, sa rådmannen.

Marie Modal selv vil ikke bruke begrepet romfolk om de som iblant oppholder seg i Folkeparken. Det er imidlertid et faktum at flere av dem som til daglig tigger i sentrum, blir observert i Folkeparken når arbeidsdagen er slutt. Da bruker de den første gapahuken ved parkeringsplassen som kjøkken, og får også vasket klær på toalettene.

– Jeg er ikke ute etter å kritisere mennesker som kommer til Harstad for å tigge. De prøver å skaffe seg sårt tiltrengte slanter, men som politikere må vi være våkne. Vi må erkjenne at det faktisk er mennesker som ikke har et sted å bo og heller ikke har råd til å skaffe seg det. Hvis situasjonen utvikler seg, må vi vurdere hva vi kan gjøre for å skaffe  dem et egnet oppholdssted, sier Modal til Harstad Tidende.

Klesvask

Hun er selv en ivrig bruker av Folkeparken og har observert at mennesker ser ut til å bo der. Blant annet fordi klesvasken ofte henger til tørk i trærne.

– Vi politikere må bare erkjenne at slik er det, så må vi heller følge våkent med, sier Modal til HT.

Maria Serafia Fjellstad (V) viste til allemannsretten gir folk tillatelse til å ligge i telt i tre dager på én plass før man må reise videre. Rådmannen viste til at noen av beboerne ikke oppholder seg på teltplassen, men på parkeringsplassen.

– Det er verdt å merke seg at Harstad kommune ikke har politimyndighet. Derfor er dette en sak politiet må følge med. Jeg ser ikke for meg at rådmannen skal reise rundt og sjekke forholdene til de som oppholder seg i Folkeparken, sa Halvar Hansen (Ap).

Ordfører Marianne Bremnes tok det for gitt at de som bor i Folkeparken har et arbeid å gå til. Hun oppfordret arbeidsgivere til å sørge for gode boforhold for sine arbeidstakere.

– Arbeidsgiver er ikke tjent med at disse menneskene skal bo i Folkeparken, sa ordføreren.