Hun er kledd for nordavind og regn.

Hun er like hardfør som plantene fra Lunde gartneri.

– Jeg har stått på Torvet her i Harstad hele i juni. Jeg tror jeg kan telle dagene på en hånd når det gjelder sol, sier Anita Jakobsen.

– Jeg tør påstå at det er kun tre dager at jeg ikke har hatt behov for å ha på meg stillongs, sier den rutinerte blomsterselgeren fra Harstad.

Det er onsdag 29. juni. Det er av årets mange junidager som har grå farge over seg.

Blomstene fra Lunde gartneri bidrar for at folk får se andre farger enn grått.

– Jeg har stått her på Torvet siden i slutten av mai. Vi er i gang med innspurten når det gjelder salg av sommerblomster og andre planter, sier Jakobsen.

Anita er innen i sin 23 sesong med blomstersalg.

– Det har vært helt grei omsetning. Spansk margarita klarer seg bra i den nordnorske sommeren. Den som var her mandag 27. juni, skyter hun inn.

– Men har ikke yr.no meldt opphold her i Harstad torsdag?

– Ja, det får jeg virkelig håpe. Eller blir jeg dobbelt sur. Skulle gjerne ha bokført en utedag til i juni uten flis og stillongs, svarer Anita.

Hun er i likhet med mange andre i byen sånn passe fornøyd med å sjekket temperaturstattikken som viser over 14 dager i juni med temperaturer under 12 grader.

– Men jeg skal være forsiktig med å klage. Jeg ble nylig påminnet om vi på samme tid for to år tilbake hadde en junidag med 3–4 plussgrader over Grytøya. Tror også vi våknet opp med nysnø i fjellene på øya den dagen, minnes Jakobsen, som holder motet oppe med galgenhumor.

Snart er blomstersalget her i sentrum på hell. Hun regner med at de avslutter årets sesong rundt 10. juli. Denne onsdagen morgen var det svært få som vandret over torget. I forrige uke var det mer trøkk i sentrum med klover og teater.

– De to siste dagene av festspillene var spesielt bra. Da var det svært mye folk her i området på dagtid.

- Når det gjelder salget, så går det mest i større planter til å ha utendørs. Samt planter som kan settes henges rett opp på verandaen eller ved inngangen til folk, opplyser hun.

– Majoriteten skal ha planter og krukker som er ferdige til å sette rett ut. I tillegg er det en del som skal ha blomster som skal plantes i bed og på kirkegården, opplyser Anita Jakobsen, som onsdag var kledd i stillongs og flisjakke.

27. juni hadde en besøk av sommeren med 25,9 plussgrader. Målingene hos yr.no for juni ved Harstad stadion viser at det i tillegg har vært registrert to dager til med over 20 grader på gradestokken.