Et enstemmig formannskap vedtok å bruke hasteparagrafen for snarest mulig å få opprettet nye langtidsplasser. Det vil tidligst kunne skje 1. august, om vel en måned. I går det sju utskrivningsklare pasienter på vent på sykehuset i Harstad.

– Når vi nå utvider kapasiteten med åtte plasser i Olavsgården, så formoder jeg at dette blir en varig løsning, sa Aps gruppeleder Kari-Anne Opsal. Lederen i økonomiutvalget var klar på at penger ikke skal stå i veien for at plassene blir opprettet.

– Vi skal sykehjemsplasser til de som har krav på det, sa Opsal.

UNN-kritikk

Sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen og styret i UNN har bedt Harstad og Tromsø kommuner spesielt om å iverksette strakstiltak for å ta imot sine utskrivningsklare pasienter. Direktøren oppfatter situasjonen med stort overbelegg på avdelingene i ferietiden som så alvorlig at han har varslet både Helse Nord og Fylkeslegen i Troms. Fylkesmannen skal i dag onsdag ha telefonmøte med rådmennene i Harstad, Tromsø og Lenvik for å drøfte situasjonen for UNN som følge av at rekordmange utskrivningsklare pasienter ligger på vent på sykehusene.

Varaordfører Maria S. Fjellstad synes det er svært urettferdig at kommunen ensidig får kritikk for at det nå er overbelegg ved medisinsk avdeling i Harstad. Fjellstad mener kommunens pasienter bare utgjør en liten del av utfordringene på avdelingen.

Færre dør

– Det har vært et problem over tid med overbelegg på medisinsk avdeling, sa Fjellstad, som selv er lege på sykehuset.

Kommunalsjef Rita Johnsen påpekte at administrasjonen foreløpig ikke kan forklare hva som er årsaken til at behovet for flere sykehjemsplasser plutselig har oppstått.

Det er likevel et faktum at det i perioden fra januar til mai i fjor døde 42 pasienter i sykehjem, mens det tilsvarende periode i år døde 31 personer.

De elleve færre plassene kommunen har fått i år, er kanskje en del av årsaken til sykehjemskrisen.

Høyres Marie Modal synes er fornøyd med at eldre i sykehjem lever lenger.

– En av årsakene til at vi i dag har et problem, er at folk lever lenger og trives bedre i sykehjem. Det må vi si oss godt fornøyd med, sa Modal.

For høyt belegg

Frps Kristian Eilertsen viste til at det over tid har skjedd en systematisk nedbygging av antall sykehjemsplasser i Harstad.

– Belegget i ordinære sykehjem er på 98 til 100 prosent – høyere belegg enn det er i norske fengsel. Dette er et sykdomstegn, sa Eilertsen.

Rådmannen likte dårlig sammenligningen. Han viste til at kommunen i mange år har tatt imot utskrivningsklare pasienter fra sykehuset på dagen.

– Når vi nå får flere sykehjemsplasser, så vil vi være tilbake til den normale situasjonen

Flere politikere var klar på at dagsenteret som utviklingshemmede har i Olavsgården ikke skal tas i bruk til sykehjemsplasser.

Gledelig: Høyres Marie Modal synes det er gledelig at eldre i sykehjem trives og lever lenger. Foto: Andreas Isachsen Foto: andreas Isachsen