Tidligere i år spådde tre sesongvarsler at Nord-Norge ville stikke av med det beste sommerværet i landet. Periodevis i vår lå høytrykkene stabilt over Kolahalvøya som igjen førte til at nordlendingene kunne nyte russervarmen. Det varte imidlertid ikke lenge.

Ifølge yr.no opplevde Harstad en varmere maimåned. Gjennomsnittstemperaturen lå på 8,2 grader, to grader høyere enn normalen. Juni måned har ikke vært like vellykket på værfronten. Kun sju dager har gradestokken bikket over 15 grader, hvor 27. juni ble den varmeste med hele 25,9 grader målt ved målestasjonen på Harstad stadion.

To soldager

Slik som prognosene ser ut nå har ikke Justyna Wodziczko særlig gode nyheter å komme med. Hun er vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, og fastslår at det vil bli en helg preget av lavtrykk i Harstad. Men først venter to soldager.

- Fronten som akkurat nå henger over nordlige deler av Nordland og sørlige deler av Troms varer ut dagen i dag. Det er mye fuktighet i lufta, lave skyer og litt regn av og til. Torsdag vil vinden dreie mer østover, og Harstad kan vente seg stort sett pent vær med stigende temperaturer, sier Wodziczko, og legger at det vil bli 18-19 grader.

- Samme gjelder for fredag. Da blir det stort sett skiftende bris. Det kan også komme enkelte regnbyger, men det er vanskelig å si om det vil treffe Harstad eller ikke. Fredag kan Harstad vente seg 19-20 grader.

Lavtrykkene tar over

Både lørdag og søndag må vi belage oss på en del nedbør.

- Det blir nok ikke et kjempestrålende helgevær. Temperaturen vil også synke til 12-13 grader.

Det er usikkerhet rundt langtidsprognosene, men vakthavende meteorolog mener det ikke ser lovende ut.

Slik var sommeren i fjor: Harstadværinger rømmer til Syden

- Tendensen er at neste uke blir kjøligere, en del regn og 10-12 grader. En del lavtrykk kommer nordover. Langtidsprognoser viser at det ikke er ventet et høytrykk over Kolahalvøya med det første, men at det heller vil trekke inn fuktig havluft.

- 10-12 grader. Er denne temperaturen normal for årstiden?

- Vi vet hvor vi bor, så ja - det er faktisk helt normalt. Sørvestlige luftmasser tar med seg kaldere og fuktigere luft. Dette er noe vi forventer, sier Wodziczko.