Fremdeles forslått og i smerter etter å ha blitt påkjørt søndag, er rullestolbruker Børge Jentoftsen i dag ett stort glis - på nye hjul. På rekordtid har nemlig gode hjelpere skaffet han en ny håndrevet sykkel. Den er ikke veldig ulik den han satt i da en beruset mann uten førerkort meide han ned for bare noen dager siden.

- Jeg var ute med håndsykkelen min da manen kom kjørende nedover gata etter meg. Han bare kjørte meg rett ned. Det var ikke antydning til bremsing.

Både gul og blå

Ulykken slo Jentoftsen både gul og blå på venstresiden av kroppen der blant annet bekken, ribbein og skulder har fått seg en skikkelig smell.

- Det å løfte hendene over hodet er ikke akkurat min favorittaktivitet akkurat nå, men jeg tenker at jeg var djevelsk heldig tross alt.

Men samtidig som kroppen ble forslått, og treningsklærne ble klippet opp av helsepersonell da han ble kjørt til sykehus, var det håndsykkelen Jentoftsen var mest redd for etter ulykken. Den viste seg å være fullstendig smadret. Vanlig leveringstid er på flere måneder.

Heldigvis er Jentoftsen omgitt av fine folk, og en ergoterapeut som er en engel, sier han.

Tok ansvar

Da ergoterapeut Trine Lyså søndag leste på HT.no at Jentoftsen fikk sykkelsesongen ødelagt etter å ha blitt påkjørt, kastet hun seg rundt samme dag og tok kontakt med utstyrsleverandør for å se om det var mulig å finne tak i en sykkel. Hun fikk da vite at det var en tilgjengelig som kunne klargjøres. Mandag morgen gikk det hett i telefoner mellom leverandør Jon Petter Dalen fra Carter AS, juristen på Hjelpemiddelsentralen, terapeut på bevegelsesseksjonen, Åse Seljebu, og ergoterapeut Trine Lyså.

- Trine vet hvor mye sykkelen betyr for meg. Det som skulle ta måneder tok dager da Trine satte verden i sving. Dette skulle egentlig ikke være mulig. Hun er en engel.

Alternativet var en sommer uten å kunne sykle, en av de aller største favorittaktivitetene.

- Jeg kan ikke få fullrose dem alle. I dag er jeg verden lykkeligste. Det som vanligvis hadde blitt en papirmølle har gått rekordraskt. Nå ser det ut som at første tur ut på nysykkelen kan skje søndag.

- Fint å kunne hjelpe

Lyså sier at hun vet hvor mye det betyr for Jentoftsen å kunne bevege seg på håndsykkelen. Derfor kostet det lite å begynne jobben med å skaffe ny sykkel på sin fridag. Skrytet tar hun med fatning.

- Jeg blir selvsagt ydmyk, og det har ikke vært så veldig mye jobb. Jeg visste at selger av sykkelen skulle til Harstad denne uken, og spurte om han hadde noe som passet som kunne fraktes opp. Det var bare flaks at han fikk det til. Også Hjelpemiddelsentralen har stått mye på. Ellers måtte vi ordne med forsikring og registrering av den nye sykkelen. Juristen skulle på ferie denne uken, så også der hadde vi flaks at alt ordnet seg raskt, sier Lyså.

Hun tror at folk kan ha problemer med å forstå situasjonen til dem i rullestol.

- Håndsykkelen har veldig, veldig mye å bety for livskvaliteten til Børge. Man har bedre sjanse til å komme seg ut og være med familie. Det har noe med å mestre sitt eget liv, sier hun.