Trafikverket i Sverige (tilsvarende Statens vegvesen) melder om et omfattende veiarbeid som vil påvirke trafikken på E10, fra Torneträsk til Abisko i Norrbotten.

Totalt er det ca. 35 kilometer vei som er berørt av arbeidet, og begge kjøreretninger. Trafikverket skriver på sin hjemmeside at det er risiko for kødannelse. Trafikken reguleres med lys.

Mange til Piteå

Fredag morgen starter Piteå Summergames, en av Sveriges største fotballturneringer. Mange fra regionen skal dit. De fleste kjører onsdag og torsdag.

I fjor opplevde mange bilførere å få skader på bilene sine i forbindelse med veiarbeid i Nord-Sverige. Dette rammet flere av førerne som var på vei hjem fra turneringen.

På Facebook er advarslene fra lokale sjåfører allerede kommet. Ifølge en av dem, er deler av strekningen rundt Abisko strødd med mye grovpukk. Anja Dragvold skriver at bilen hennes sank gjennom, og det ble dratt løs deler fra understellet. Ht.no ringer henne, og Anja er passe fortvilet.

- Mandag ettermiddag kjørte jeg fra Harstad. Ca. klokka 18.30 var jeg ved Ica Lapporten i Abisko. Et par mil sør for Abisko var ett felt sperret. Jeg måtte over i det andre feltet, slik det var skiltet. Men her var underlaget mykt. Understellet skrapet nedi.

- Hvordan føltes det?

- Det gjorde vondt innerst i hjerterota. Jeg har bil som er noe senket, men ikke verre enn at jeg fint har kjørt på veiene i Harstad i helga, og de veiene er jo ikke de beste for tiden. En Audi med campingvogn bak meg hadde ikke problemer, sier Anja Dragvold.

Venter på bergingsbil

Kvæfjord-kvinnen har vært nordpå på ferie, men er i skrivende stund på vei til sitt bosted i Fredrikstad.

- Akkurat nå står jeg faktisk bom stille. Det viser seg at jeg er fri for olje, og venter på bilberging. Jeg vet ikke hva årsaken er, men det er ikke overraskende om dette skjedde da jeg skrapet nedi. Noe er borte under bilen, sier hun.

Anja advarer andre som skal samme vei om å være forsiktig.

- Jeg kjørte i maks 15 km/t, så vær på vakt, sier hun.

Flere andre bilister har kommentert denne saken på Harstad Tidendes Facebook-side. Der melder flere at man må tilpasse farten og være forsiktig.

- Vi kjører der nå. Det er ikke noe problem hvis man kjøre etter nedsatt fartsgrense, anbefaler en leser.

- Ikke kjør fort

Pressekontakt i Trafikverket, Agneta Eklund, ber bilister være varsomme.

På spørsmål om det er trygt å kjøre på strekningen uten fare for skader på bilen, svarer hun:

- Det kommer blant annet an på hvilket vær det er, og hvordan veibanen reagerer på dette. Veien er åpen, men vi kan aldri garantere for at det ikke kan komme skader på kjøretøy. Kjør med lav fart, sier hun.

Eklund oppfordrer folk til å melde inn eventuell skade.

- Ja, ta kontakt med vår kundetjeneste og meld inn skaden. Avgjørelse om eventuell erstatning kommer an på hva som har skjedd.

- Er det slik at biler kan ta nedi på den aktuelle veien?

- Det er umulig å spekulere i, svarer Eklund.

VENTER PÅ BERGING: Anja Dragvold opplevde at bilen skrapet nedi underlaget. - Noe er borte under bilen, sier hun.