Per i dag ser en utbygging vanskelig ut, innrømmet leder for HLK-produksjon Øyvind Strøm.

Han svarte da på et spørsmål fra Jostein Aarsund (H). Han lurte på om det ble noe av utbyggingen på Tjeldøya i det hele tatt.

- Vi må bestemme oss innen 2017 eller tidlig i 2018. Dette på grunn av at anlegget må være ferdig innen 2021 ifølge konsesjonskravet.

Innsigelser

Utbyggingen er blitt vesentlig dyrere enn opprinnelig planlagt. En årsak til dette er innsigelser fra reindriftsnærnga. De har fått medhold i å nekte dumping av om lag 40 000 kubikk stein fra tunellene i i fjellet. Bakgrunnen for dette er de mange interessekonfliktene som er på øya, med hyttebygging og turisme.

Dette gjør det betydelig vanskeligere å drive med rein på øya, mener næringen. Massene må derfor fraktes ned fra fjellet, og dette vil koste mye.

Den opprinnelige prisen på utbyggingen var 100 millioner kroner (i 2009). Nå er prisen økt til 160 millioner kroner.

- Dette er en betydelig sum. Vi har ikke lenger de høye kraftprisene som vi la til grunn den gang vi søkte. Da var kraftprisen lagt høyere enn de er i dag, og det vil gå mange år før dette kraftverket kan bli lønnsomt, sa Strøm.

Alternativer

HLK kar likevel ikke helt gitt opp utbyggingen. De jobber fremdeles med å undersøke mulighetene for å få kostnadene ned. De har undersøkt muligheten for å benytte seg av Off-shore teknologien om å bore seg i stedet for å bygge tuneller. Dette vil bli svært dyrt, men prisene kan gå nedover, ettersom aktiviteten i oljebransjen nå er laber. Strøm bebudet også reforhandlinger med grunneierne som har fallrettighetene. Det er også en mulighet å gå en runde til med reindriftsnæringen.

- Det er muligheter. Strømprisene er estimet å stige om lag to prosent årlig. Selv om de færreste har spådd en riktig prisutvikling på strøm, er ingen av dem i nærheten av de prisene vi en gang hadde, sa Strøm.