Etter flere måneders tautrekking klarte nylig de nye eierne Monika Amundsen og Asgeir Egil Nilsen å komme til enighet med Harstad kommune.

– Det har vært en svært krevende tid som har tatt mye energi og krefter. Tid vi kunne brukt til å utvikle driften, sier de.

De kjøpte Grøtavær Brygge i fjor og trodde at kommunen virkelig ønsket dette tilbudet.

– I over 20 år har elevene fått flott undervisning på denne skolen. Før vi kjøpte fikk vi signaler at dette var noe kommunen ønsket å videreføre.

800 til 1000 elever

Men plutselig snudde de.

Det kom som en stor overraskelse da kommunen kom med et langt dårligere tilbud enn det som hadde vært i mange år.

– Vi var ikke fornøyd med det første avtalen, men vi godtok den for ikke å miste vår største kunde, som er leirskolen, sier de.

Men i slutten av juni valgte kommunen å videreføre den eksisterende avtalen.

– Det er ikke en avtale som gjør oss rik, men vi får betalt så mye at vi kan leve med den, sier Amundsen og Nilsen.

Årlig er det mellom 800 til 1000 skoleelever, og hver gruppe er på øya i en uke. De får overnatte i lavvo på Burøya, sløye fiske, orientering i båt, padling, rappelering, klatring og ikke minst gå på fjellturer.

– Vi er imponert over hva leirskolelærerne får ut av uken. Elevene får virkelig brynt seg til sjøs og til lands. Tilbakemeldingene fra elevene er positive, så vi håper kommunene, som i tillegg til Harstad er nabokummner, ønsker å komme hit i mange år.

Men det er langt fra fullt, så de jobber med å utvide tilbudet til ytterligere 400-500 elever.

– Vi ser på muligheten til å få flere klasser fra Tromsø og Oslo. Spesielt osloskolene viser interesse, sier de.

Leirskolen er et viktig for bedriften. Men de har også et avlastningstilbud og turisme.

– Vi har veldig god kapasitet på anlegget, så vi jobber hardt for å trekke til oss nye grupper. Blant annet ønsker vi oss flere på avlastningstilbud. Vi har avtale med flere kommuner, men savner mer respons fra Harstad. Vår vertskommune er de som bruker oss minst, sier de.

Flere turister

De som er på avlastning har et litt annet opplegg enn på leirskolen.

– Hver gruppe består av fire-fem ungdommer. De er i svømmehallen på Lundenes og bruker gymsal og klatrevegg.

Turistene kommer med sporadisk, så for å bli mer kjent jobber de med et markerdsføringsopplegg.

– Det er noe som koster penger, men vi innser at vi må bruke penger for å tjene penger, sier de.

Ellers har de store planer for sommeren. Det skal arrangeres bryllup, jubileumsfester og bursdager.

– I tillegg blir det konserter. Mange av aktivitetene arrangeres sammen med Ytre Grytøy Bygdelag, Grøtavær Båtforening og Trollstein Gård, sier Monika Amundsen og Asgeir Egil Nilsen.

Rådmann Hugo Thode Hansen sier det kom med to forskjellige tilbud. Det ene tilbudet gikk på ulike ansvarsforhold mellom de som driver leirskolen og eierne.

- Vi mener økonomien var lik i begge avtaleforslagene, men vi valgte å videreføre avtalen som hadde vært i en del år, sier han.

Enhetsleder Marianne Johansen i barnevernet sier det er flere aktører som gir avlastningstilbud, og de leter etter det beste tilbudet for ungdommene. Dette er barn og unge med funksjonshemminger eller barnevernsbarn.

- Behovet endrer seg hele tiden, og da må vi gjøre de nødvendige tiltakene. Kommunen har selv et tilbud for de som ikke trenger overnatting. I tillegg bruker vi tilbudene som finnes på Sandsøy og Grøtavær. Vi er godt fornøyd med de som er i markedet, sier hun.