De er ferdig behandlet på sykehuset, men kommunen har ikke plass til dem. Situasjonen ved UNN Harstad er nå så alvorlig at administrerende direktør Tor Ingebrigtsen ber Harstad og andre kommuner sette i verk strakstiltak. I motsatt fall kan pasientsikkerheten trues. Fylkeslegen i Troms og Helse Nord er også informert om forholdet.

Styret ved UNN ble i forrige uke informert om situasjonen, og anmoder særlig Tromsø og Harstad kommuner om straks å gjøre tiltak for å ta imot egne pasienter slik at sommerferiedriften kan gjennomføres forsvarlig.

– Håpløst

Avdelingsleder Liv Finjord ved medisinsk avdeling på sykehuset i Harstad karakteriserer situasjonen som håpløs og fortvilet.

Avdelingen gjør sitt ytterste for at de syke pasientene skal slippe å ligge på gangen. Bad, undersøkelsesrom og annet er tatt i bruk.

– Fredag startet ferieavviklingen, og da skulle vi ha redusert antall pasienter fra 30 til 24. Nå har vi til sammen 40 pasienter. Det gjør sitasjonen veldig vanskelig, og de ansatte må løpe enda fortere, sier hun.

Hun har vært i dialog med kommunen, og vet at det jobbes hardt for å skaffe plasser til de utskrivningsklare pasientene. Situasjonen er såpass presset at noen må dø for at andre skal få plass i sykehjem.

Mandag morgen hadde medisinsk avdeling seks utskrivningsklare eldre pasienter, mens det lå seks på kirurgen og andre avdelinger.

Bedring til høsten

Medisinsk avdeling har lenge vært hardt presset med for få ansatte, for mange pasienter og for få senger. Nå har avdelingen fått gjennomslag for seks nye stillinger og to nye senger. Men det skjer ikke før til høsten.

– Ukene vi går inn i kommer til å bli utfordrende. De eldre skrøpelige sykehjemspasientene er svært pleietrengende, og trenger mye oppfølging. Vi prøver å gjøre det beste ut av den fortvilte situasjonen, sier Finjord.

Administrerende direktør Tor Ingebrigtsen opplyser i sitt brev til kommunen at det aldri har vært et høyere antall utskrivningsklare pasienter i hele UNN i forkant av ferieavviklingen. Antallet har vært økende det siste året, og er nå på samme nivå som før samhandlingsreformen trådte i kraft. Etter reformen må kommunene betale 4500 kroner per døgn for hver pasient de ikke klarer å ta imot.

Skaper problemer

– Det høye antallet utskrivningsklare pasienter skaper allerede problemer for driften ved UNN. Blant annet er UNN nødt til å utsette planlagte innleggelser med de konsekvensene dette har knyttet til ventelistebrudd, opphopning av pasienter og tapte inntekter. Når sengeposter er fylt med utskrivningsklare pasienter, må akutte pasienter behandles på sengeposter som ikke har den spesialiserte kompetansen til pasientens akutte sykdomstilstand. Alternativt må pasienter flyttes rundt for å frigjøre plass til akutte pasienter. Dette kan innebære økt risiko for kvalitetssvikt og redusert pasientsikkerhet, påpeker Ingebrigtsen.

Konsekvenser

Han understreker at situasjonen allerede fører til uheldige konsekvenser for arbeidsmiljøet og arbeidssituasjonen for de ansatte.

Kommunalsjef Rita Johnsen i Harstad kommune sa før helgen at det jobbes på spreng for å få åpnet en avdeling med åtte senger på Olavsgården. Kommunen har søkt etter personell til avdelingen. Målet er å få gjenåpnet avdelingen i midten av august, helst før den tid.

Tiltak: Sykehusdirektø Tor Ingebrigtsen ber om strakstiltak. Foto: Odd Leif Andreassen