I 2015 ble planene lagt frem. Mandag kunne Geir Samuelsen for første gang se Selsbanes seil i levende live. I havnebassenget ble lyd og høyde på vannspruten, og stabilitet av betongflåten på tre ganger tre meter testet ut. Samuelsen, som er primus motor og idémaker for prosjektet med en budsjettramme på 1,4 millioner kroner, forteller om positive resultater.

- Vannstrålen er litt lavere enn hva vi hadde forventet. Det kan hende vi må justere på røret hvor vannet kommer ut. Nå er vi helt i startfasen av testingen, sier Samuelsen, som anslår vannspruten til å være cirka 40 meter.

Vellykket

Tidligere i år ble det avholdt et folkemøte om byens kommende attraksjon. Mange var da i tvil om plasseringen er rett. Sjødrefs på vinduene og støy var i hovedsak det som bekymret naboene som møtte opp. Geir Samuelsen var raskt ute med å forsikre naboene om at de neppe kom til å merke noen forskjell etter at installasjonen plasseres i sjøen 120 meter utenfor Kulturhuset.

Har du lest denne?: Dette er historien bak Selsbanes seil

Initiativtakeren forteller at han var spent på å teste lyden fra fontenen.

- Det viser seg at lyden er veldig lav, sier Samuelsen, som beskriver testen som vellykket.

Settes opp over sommeren

Selsbanes seil skulle etter planen stått klar til årets festspill, men Kystverket har brukt lenger tid enn beregnet på å behandle søknaden. Ifølge Samuelsen vil det ennå ta en stund før Selsbanes seil kan settes opp.

- Jeg vil tro at fontenen er klar over sommeren. Kommunen må behandle søknaden, og vi må få godkjennelse i orden. Får vi det, så kan vi montere den opp på én dag, sier han.

Ideen kom i 2008, men prosjektets sluttfasen har tatt omlag ett år. Samuelsen roser ressursgruppa for jobben som er lagt ned.

- Med gjengen fra Seaworks, Harstad Elektro og Polarkonsult har arbeidet gått kjempebra. En skikkelig dugnadsgjeng.

FAKTA: Selsbanes seil

  • Prosjektet med å få til en 50 meter høy sjøvannfontene utenfor kulturhuset startet i 2008.

  • Nå er byggingen av fontenen, som skyter vann ut som et seil, igang.

  • Fontenen står på et fundament av isopor og betong 120 meter ut i havet. Vekten er 8,5 tonn.

  • Fontenen skrur seg selv av ved høye bølger og feil vindretning.

  • Fontenen skal stå på fra 0700 til 2300.

  • Lyden skal være under 55 desibel, lover utbyggerne.

  • Budsjettet er på 1,4 millioner kroner.

  • Driften koster 85.000 kroner i året.

VELLYKKET: - Vi var spent på hvordan lyden fra fontenen kom til å bli. Når vi har testet dette viser det seg at lyden er veldig lav, sier Geir Samuelsen. Foto: Åse Hjelvik