Hensikten er å avdekke eventuelle brudd overfor ungdom i arbeidslivet.

– Vi er klar til å bidra til at unge ansatte får en trygg start i arbeidslivet, sier faglig ungdomssekretær, Stein Arnold Kristiansen, ved distriktskontoret til LO i Troms.

I over tretti år har LOs sommerpatrulje vært en vaktbikkje for unge i arbeidslivet. Sommerpatruljen reiser rundt i hele landet for å besøke virksomheter og opplyse unge om deres rettigheter i arbeidslivet. I fjor besøkte sommerpatruljen over 6000 virksomheter og fant over 1900 lovbrudd.

– Sommerpatruljen er på ingen måte utdatert og kanskje viktigere enn noensinne. Mange unge kjenner ikke til rettighetene sine, og da er det viktig at de har noen de kan henvende seg til, sier Kristiansen.

Stort sett flinke

Kristiansen ønsker ikke at bedriftene skal vite når sommerpatruljen kommer på besøk, men Harstad står garantert på reiseplanen.

– Vi er rundt ti stykker som reiser rundt. Vi når lett bedrifter i Harstad, men vi fordeler oss slik at vi også kan besøke kommunene rundt. Det er viktig å møte ungdom der også og ikke bare ha storbyfokuset, sier han.

Planen er å besøke mellom 250 og 300 bedrifter i fylket. I fjor besøkte sommerpatruljen 280.

– Bedriftene i Troms er stort sett flinke. Vi fant avvik hos 13 prosent av de vi besøkte. Det er bedre enn landssnittet på 20 prosent, sier ungdomssekretæren.

– Selv om vi har mange gode og seriøse arbeidsgivere i fylket er det tydelig at sommerpatruljen utgjør en viktig rolle. En trygg start på arbeidslivet er ikke noe man kan ta for gitt. Ungdom kan være en særlig utsatt gruppe, og da er det viktig å gi dem en god opplevelse i deres første møte med arbeidslivet, sier han.

Skal yte service

Sommerpatruljen har ingen myndighet når de avdekker ting som ikke er som de burde.

– Vi er ingen offentlig myndighet, men prøver å rette opp i avvik. De fleste ting vi avdekker er ting som kan løses der og da, for eksempel manglende arbeidskontrakter. Men er det ting der vi mistenker behov for offentlig inngripen, tar vi gjerne kontakt med de det er behov for enten det er skatteetaten, Arbeidstilsynet, Datatilsynet eller likestillingsombudet. De kan gi pålegg, det kan ikke vi.

– Vår rolle er å yte service, både overfor ungdommene og bedriftene.