Av utlendingene utgjør polakker den største gruppen som er i Harstad. I alt ble det registrert 190 polske kvinner og menn i Harstad i fjor. Mange av dem er familiefolk, og møtet med barnehagen kan ofte bli et lite kultursjokk.

I Polen begynner barna i barnehagen fra de er 2,5 år. Hvis foreldrene vil tilbake til jobben tidligere, må de ty til besteforeldre eller andre familiemedlemmer. Eller de kan søke plass på det som kalles ”babyhus”.

Uteaktivitet

For polske foreldre kan det være en utfordring å forstå at barna i norske barnehager leker ute uansett vær. De er vant med polske barnehager der det er en selvfølge at ungene er inne når det regner eller snør. Foreldrene trenger ikke å kjøpe ekstra støvler eller regndress til ungene. Det må de i Norge.

- Jeg er veldig fornøyd med barnehagetilbudet her i Harstad. Barna har ikke helseproblemer og blir mer motstandsdyktige. Her i Harstad lærte jeg hvordan jeg skal kle på barna slik at de ikke fryser i kulden, sier Joanna Piwonska, som har tre barn. Lena på tre år, Maciej på 11 og Kasper på 15 år.

NASJONALDAG: Tredje mai ferier barna grunnlovsdagen i Polen. På forhånd hadde de forberedt et teaterstykke. Foto: Privat

Først da hun kom til Harstad gikk det opp for henne hvor viktig det er å kle på barna ulltøy, noe som ikke er vanlig i Polen.

Det hun ikke liker med norske barnehager er åpningstidene.

- Normalt åpner barnehagene i Polen klokken seks, noe som letter arbeidsdagen for de som starter på jobb klokken sju. Fordi barnehagene her først åpner klokken halv åtte, er jeg nødt til å finne andre løsninger, sier hun.

Varme måltider

I hjemlandet hennes starter barnehagedagen med frokost. Senere får barna servert middag og utpå dagen får de ettermiddagsmat. Polske barn drikker te eller varm juice. I Norge får barna melk eller vann fra krane.

- I polske barnehager får ungene mye godterier og søte drikker. Min datter Hanne, snart to år, spiser nesten ikke søtsaker. Det er vanskelig for polakker å forstå, sier Renata Rudzka.

Sovetid

I Polen er det lagt til rette for at barna kan sove inne i små senger. Foreldre tar med pysjamas, pute- og dynetrekk til de små.

- For oss utlendinger er det overraskende å se at babyer i Norge sover ute i barnevogn på kaldeste vinteren. For meg var dette veldig rart. Nå, derimot, synes jeg det er helt naturlig og veldig bra, sier Piwonska, og legger til:

HVILETID: Slik sover barna i polsk barnehager. Foto: Privat

- Jeg innser at vi polakker er ekstra redde for å bli syke, og derfor forebygger vi ved å ta medisiner. Gjerne helt grunnløst. Når polske barn er forkjølet, må de være hjemme. Her i Norge er det å være ”tett i nesen” ingen sykdom.

Disiplin

Christine Mikkelsen driver en familiebarnehage på Bergsen. Hun ansatte polske Natalia Szmelter, som er barnehagelærer. I fjor reiste de to til Krakov i Polen for å se hvordan de driver barnehagene.

- Det var veldig interessant. Det første vi la merke til var strukturen og disiplinen barna hadde. Det skal sies at vi var på flere avdelinger med barn fra 4 år og opp, mens vi selv er en liten barnehage med en avdeling fra 0-3, som nok spiller en rolle på det vi observerte i Polen. I Norge har vi noe som heter «barn i medvirkning», der vi ser hvert enkelt barns behov. Barn får være på å bestemme ut i fra interesser og utvikling. Barna her er med på å forme dagene, der vi ansatte hjelper til med å tilrettelegge for dem og vise vei. Vi har en daglig pedagogisk plan og rutiner som vi følger, men barn i Norge har mer bestemmelsesrett enn det vi observerte i Polen, sier Mikkelsen.

- I mitt hjemland legger de større vekt på dokumentasjon enn det trengst. Misforstå meg rett, dokumentasjon er viktig i Norge og vi legger mye tid og arbeid i det, men tiden vi bruker i barnehagen er som regel tilrettelagt for barn og de har vår fulle oppmerksom. Til å se på kontrastene mellom barnehagene i disse to landene kan vi sammenligne litt. I Polen er de ansatte veldig pent kledd og tilbringer mye tid bak skrivebordet som står på selve avdelingen, mens i Norge tilbringer vi store deler av dagen på gulvet sammen med barna, det vises godt på de svarte buksene våre etter en dag på jobb, de er hvite på knærne. Barna i Polen lærer å respektere de voksne på en annen måte enn i Norge, de bruker betegnelser som ”fru” eller ”herr” og omtaler aldri de voksene med navn, sier Szmelter.

ORGANISERING: De små trener opp hukommelsen ved å pugge teksten. De lærer å spille og organisere teaterforestilling. Foto: Privat

Rotterace

Natalia har vært ansatt i polsk barnehage i fire år. Hun har også erfaring med barn fra Borkenes mottak. Nå trives hun godt i familiebarnehagen på Bergsen, der hun har jobbet i ett år.

- Her opplever barna nærhet til naturen, de lærer gjennom erfaringer. Men barnehagebarn i Polen er også godt forberedt på å begynne på skolen. De er utsatt for et rotterace fra de er små, de skal være best i alt for å glede foreldrene. Det er stor konkurranse blant foreldrene om å ha ”flinkeste barnet i klassen”, sier Szmelter

- I hjemlandet mitt får barnehagebarn litt undervisning. De lærer for eksempel å spille og organisere teaterforestilling i forbindelse med mors- eller farsdager eller grunnlovsdagen. De små trener opp hukommelsen ved å pugge teksten, sier Rudzka.

De fleste utlendinger aksepterer de norske reglene og er helt enige i at det bør være slik.