– De var våre beste menn og er våre forbilder.

Mandag 27. juni la sjef ved Kystjegerkommandoen, Klaus Johansen, ned krans ved minnesmerket utenfor hovedbygget til Kystjegerkommandoen på Trondenes.

– Vi minner og hedrer våre medsoldater som ble offer for en veibombe på oppdrag i Afghanistan 27. juni 2010. Dette ble og er et veiskille for virksomheten til Kystjegerkommandoen med sin base her i Harstad, sa Johansen.

I juni 2011 ble minnesmerket over soldatene avduket på Trondenes. Den gang talte sønnen (11) om sin far. Samtlige familier var den gang til stede på markeringen.

Den kjente krigsveteranen, Gunnar Sønstebye (91), hadde den gang tatt turen til Trondenes ved avdukingen.

Statssekretær Roger Ingebrigtsen talte. Det samme gjorde daværende sjef for KJK, Jon Ivar Kjellin.

Kjellin er i dag sjef ved sjøkrigsskolen i Bergen.

Sjef for Kystjegerkommandoen, Klaus Johansen, tok over som sjef for KJK i fjor.

Han er den åttende i rekken av sjefer siden oppstarten for snart 15 år tilbake.

Kystjegerkommandoen runder 15 år i desember 2016. Den ble etablert som enhet i 2001.

Effekter

– Da jeg overtok som sjef her i fjor kom jeg over en del av effektene til de avdøde soldatene.

- Vi hadde selv planer om å lage en egen utstilling. Men vi valgte å be om hjelp, si er Johansen.

- Vi var derfor glad for at kunstner Geir Samuelsen tok på seg jobben, forteller Johansen.

Hedre soldater

– Jeg synes en slik utstilling er en fin måte å hedre de falne på. Jeg tror at en slik minneplakett er viktig for mange, forteller Samuelsen, som har brukt en måned på å lage utstilllingen.

- Jeg synes det store bildet av de fire som er avbildet ved bilen de brukte er viktig i fortellingen og minnene om de fire soldatene, sier Samuelsen.

Ved minnetavler vil en finne bilder av soldatene fra hverdagen. Her finnes det også en video. Det finnes også to montere med effekter fra soldatene som ga sitt liv for Norge under oppdraget i Afghanistan.

Det var; Kystjegerne Christian Lien (31) fra Kristiansand, Andreas Eldjarn (21) fra Kvaløysletta i Tromsø og Simon Tokle (24) fra Ballangen. Samt marinejeger Trond Andre Bolle (41) fra Lena.

Kystjegerkommandoe vil alltid ha en minnemarkering den 27. juni for de fire falne soldatene.

Mandag var flere av de pårørende, tidligere kollegaer, tidligere sjefer og ordfører Marianne Bremnes, med på minnemarkeringen på Trondenes.

MINNET: Sjef for Kystjegerkommandoen, Klaus Johansen, la ned krans ved minnesmerket over de fire falne soldatene i Afghanistan. De mistet livet da bilen de satt i ble sprengt av en mine 27. juni 2010. Foto: Tore Skadal
AVDUKING: Mandag 27. juni var det avduking av en minnetavle ved Kystjegerkommandoen (KJK) over de fire falne soldatene som miste livet i Afghanistan for seks år tilbake. Her er sjefen Klaus Johansen. Foto: Picasa
DELTOK: Ordfører Marianne Bremnes var på plass under minnemarkeringen. Her sammen med Geir Samuelsen. Det var kystjegerne Christian Lien (31), Andreas Eldjarn (21) og Simon Tokle (24). Samt marinejeger Trond Andre Bolle (41), som mistet livet da bilen de kjørte ble truffet av en veibombe. Foto: Picasa
MONTER: Her er noen av effektene som soldatene brukte i Afghanistan. Foto: Tore Skadal Foto: Picasa