Harstad Tidende har ved flere anledninger omtalt Regina Abas innsats for å hjelpe ebolasyke ved et av ebolasykehusene i hovedstaden Conakry.

Etter at ebolaepidemien på det nærmeste er over, har Regina valgt å rette sitt fokus mot å hjelpe gravide kvinner før, under og i barsel like etter fødselen.

Mangler det meste

Utrolig mange kvinner utsettes for ulidelige smerter under fødsler, først og fremst på grunn av manglende medisinsk utstyr, mangelfull behandling og dårlig oppfølging etter fødselen.

– Under mitt besøk til Guinea i fjor da jeg overrakte sengene jeg fikk til ebolasykehuset, besøkte jeg en region som heter Kamsar, som har om lag 30.000 innbyggere.

Menneskene som bor der er stort sett helt uten tilgang til helsehjelp. Områdets sykehus er nærmest forlatt, med svært begrenset tilgang på helsepersonell. De mangler det meste av utstyr, og da jeg var der hadde de ikke et eneste medikament tilgjengelig, forteller Regina.

Mistet søster

Under oppveksten i dette området i Guinea har hun selv sett flere kvinner som har dødd under graviditet, og spedbarn som har dødd under fødsel, på grunn av manglende behandling.

– Jeg har selv mistet min egen søster, 25 år gammel, under fødsel, sier hun tankefull.

Må bare prøve

I kontaineren som nylig ble fylt med utstyr var det først og fremst sykehussenger for barn og voksne. Men også barneleker og barneklær var pakket i esker, klart til å fraktes den seks uker lange turen til Afrikas sørvestkyst.

– Jeg vet ikke om jeg alene kan gjøre en så stor forskjell, men takket være den store givergleden jeg opplever her i Harstad, og min egen samvittighet, kan jeg ikke la være å prøve.

Denne gangen reiser jeg ikke selv nedover og følger med at kontaineren med utstyr kommer frem da jeg har et apparat på plass som leverer den direkte til sykehuset i Kamsar. Jeg har også opprettet kontakt med borgermesteren i Kamsar, som lover at han skal hjelpe meg å få utstyret trygt frem til bestemmelsesstedet, forteller hun.

Inspirasjon

– Det gjør vondt å se hvordan kvinnene lider - jeg bare må hjelpe dem så godt jeg kan. Og takket være all støtten jeg får fra kollegaer og harstadsamfunnet gir det meg utrolig mye inspirasjon og håp om at dette prosjektet vil hjelpe mange, sier en optimistisk Regina Aba.