Det var en tydelig stolt økonomisjef Dag Sandvik og administrasjonssjef Merete Hessen som tirsdag la frem regnskapsresultatet for Kvæfjord kommune.

Et overskudd på nærmere 8,4 millioner står i sterk kontrast til de siste års underskudd, som har resultert i at kommunen har havnet på ROBEK- listen. Nå tyder mye på at Kvæfjord kan være ute av denne listen i løpet av 2017.

Det er slett ikke normalt at det gis applaus i et kommunestyremøte. Men etter at Venstres Asbjørn Hessen hadde holdt et flammende innlegg der han roste innsatsen som har vært lagt ned over hele linjen av samtlige i hele kommuneapparatet, ba han kommunestyret om å gi en velfortjent applaus. Og den kom.

Beste på 20 år

– Et svært gledelig resultat. Jeg er glad det ikke er 2012 og 2013 nivå på dette resultatet, innledet økonomisjef Dag Sandvik.

Han var nok spesielt fornøyd med å kunne legge frem dette resultatet etter som dette var siste gang for hans vedkommende.

Fra høsten er Sandvik pensjonist, og andre får dermed ansvaret for å styre økonomien i kommunen.

– Jeg har vært økonomisjef siden 1995 og kan ikke huske at vi noen gang de siet 20 årene har levert et bedre resultat enn dette, sa Sandvik.

Stramt, men realistisk

Administrasjonssjef Merete Hessen pekte på flere årsaker til hvorfor og hvordan man i 2015 maktet å snu en langvarig negativ økonomisk utvikling til et så solid overskudd.

– Vi har hatt lavere utgifter på en rekke områder, der spesielt lavere pensjonskostnader peker seg ut.

– Vi vedtok et stramt, men likevel realistisk gjennomførbart budsjett for 2015, som lojalt har blitt fulgt opp både av politikerne og enhetene. Denne budsjettdisiplinen ser vi nå resultatene av, sa Hessen, og fortsatte;

– Dette resultatet har bidratt til at vi nå har dekket inn de siste to års underskudd, som er ett av kravene fra Fylkesmannen for at vi skal komme oss ut av ROBEK- listen.

– I tillegg gir overskuddet oss muligheten for å starte oppbyggingen av sårt tiltrengte disposisjons- og investeringsfond.

Stor respekt

– En velfortjent honnør til administrasjonssjefen og alle ansatte i kommunen. Det står stor respekt av den jobben dere har gjort, sa ordfører Torbjørn Larsen.

– Vi har ikke selv meldt oss inn i ROBEK, men fortsetter vi den strålende jobben som er gjort, kan vi være ut av denne listen i 2017, mener Larsen.

respekt: Torbjørn Larsen(t.v.) mener det står respekt av jobben administrasjonen, her ved Dag Sandvik og Merete Hessen har gjort. Foto: Andreas Isachsen