Daværende sogneprest Carl Ove Fæster i Harstad menighet fikk en forespørsel fra festspilldirektør Birger Carlsen om å dra noen av arrangementene til Festspillene inn i Harstad kirke.

– Jeg husker at det ble satt ned en egen komité med personer fra menigheten og Festspillene, minnes Carl Ove Fæster.

LES ALT OM FESTSPILLENE HER!

Siden samarbeidet med Festspillene i Nord-Norge startet for seks år siden har det også vært Sjømannskirke i Harstad kirke.

Selv om presten fra Nordvik sør for Harstad flyttet til varmere strøk i Vestfold for tre år siden, har han vendt tilbake til hjembyen under Festspillene.

TILBAKE: – Det er alltid godt å komme tilbake til hjembyen og min gamle arbeidsplass i Harstad kirke, sier Carl Ove Fæster, som var sogneprest i kirken da en åpnet dørene i festspilluka som Sjømannskirke i Harstad for første gang i 2011. Foto: Tore Skadal

– Som tidligere sjømannsprest i Asia, så jeg behovet nordmenn i utlandet hadde for å ha en møteplass i en kirke. Det være seg høytider som jul, påske eller nasjonaldagen, forteller han.

- Det er også flere som hatt behov for å snakke med oss når de møtte motgang i forskjellige sammenhenger, sier Fæster.

Tidligere denne uken ledet han en samtale med teologiprofessor Sturla Stålsett. Tema var «Hvordan kan kirken og folk flest bidra til bedre integrering».

Mennesker møtes

– Kirken kan være et godt sted for integrering. Her kan mennesker møttes på tvers av sin tro. Sjømannskirken her under Festspillene vil kunne være arena for dette. Her i Harstad er vi sjømannskirke nummer 34 for en liten uke.

– Jeg synes det er flott å komme hjem til min tidligere arbeidsplass for å møte igjen mennesker som jeg har jobbet sammen med i menigheten, før jeg satte kursen mot sørligere breddegarder for tre år siden, sier Fæster.

– Da jeg forlot Harstad menighet var det Ilse de Raad som overtok jobben som sogneprest etter meg. Hun dro nylig til ny prestegjerning i hjemlandet, Nederland. Hun er nå prest i Sjømannskirka i Rotterdam, forteller Carl Ove. Stian Holtskog overtok jobben som sokneprest i Harstad menighet etter de Raad.

SAMTALE: – En uke i året er Harstad kirke sjømannskirke nummer 34 i verden. Det skjer i festspilleuka. Da åpnes dørene i menighetssalen for kaffe, vafler og samtale, sier Carl Ove Fæster, som denne uke har hatt samtale med Ståle Stålsett. Foto: Tore Skadal

Skiftet menighet

– Det er ikke helt uvanlig at man av familiære årsaker flytter på seg. Jeg har kone som er fra Østlandet. Hun fikk ny jobb i sør og da passet det bra for meg å takke ja til en jobb som sogneprest i Borre menighet nær Horten i Vestfold.

– Jeg setter derfor stor pris på å få komme tilbake til Harstad kirke under Festspillene.

– Det er trivelig å møte nye og gamle kollegaer. Det er flott å møte mange av de som står på i arbeidet rundt menigheten. Samt å møte nye mennesker som har engasjert seg i menigheten etter at jeg dro, sier Carl Ove.

Han sier samtidig at han ikke har noen umiddelbare planer om å søke på prestejobber i det nord med det første.

– Jeg har fått med meg at stillingen som sykehusprest etter Odd Bjarne Bruun nå er lyst ut av UNN. Jeg har ingen planer om å søke på den stillingen, sier Carl Ove Fæster, på spørsmål om en fremtidig retur til hjembyen.

Familie

– Mine foreldrene flyttet for ikke lenge siden fra Harstad til Grimstad. Det er ikke langt unna prestegjerningen som jeg har i Borre menighet.

- Jeg trives godt i Borre. Det er et fint sted å være, sier Harstad-mannen.

Presten fra sørsiden av Harstad ser noen likheter mellom Trondenes kirke i Harstad og Borre kirke utenfor Horten.

– Kirken i Borre ble bygd på 900-tallet. Det er en kirke som ofte blir brukt til bryllup og dåp.

Trondenes kirke skal ha blitt oppført i år 1250, ifølge Wikipedia.

Fæster får fra tid til annen henvendelser fra personer som ønsker han som prest i deres bryllup.

– Jeg var tidligere i år i Sorrento i Italia for å vie Harstad-bosatte Finn Håkon Jørstad og Therese Eide, forteller presten fra Nordvik.

Mens vi sitter i menighetssalen i Harstad kirke, stikker en av gjestene fra Italia-bryllupet bortom for å hilse på og takke for sist.

ÅPENHET: – Kirken kan være et godt sted for integrering. Her kan mennesker møttes på tvers av sin tro. , sier Carl Ove Fæster, som denne uke har hatt samtale med Ståle Stålsett. Foto: Tore Skadal

Sist fredag formiddag var Carl Ove Fæster tilbake i kirken for å holde andakt.

Fra 1. januar 2017 vil Den norske kirke ikke være en statskirke.

– Vi vil fortsatt være en Folkekirke for mange som tar vare på mange av dagens tradisjoner i Statskirken. Det er fortsatt 3,8 millioner mennesker som står som medlemmer av Den norske kirke, sier Carl Ove Fæster.