Administrasjonen, Omsorg sentrum og koordinerende enhet jobber på spreng for å finne alternative løsninger på sykehjemskrisen.

– Målet er å gjenåpne de åtte ledige plassene i Olavsgården 15. august, helst før det. Vi er avhengig av å ha tilgjengelig helsepersonell på plass, og det kan bli vanskelig nå i ferietiden, sier kommunalsjef Rita Johnsen.

Fortvilet situasjon

Hun møtte i eldrerådet i går for å svare på spørsmål om sykehjemskrisen. Kommunalsjefen legger ikke skjul på at situasjonen er fortvilet for de som er berørt.

– Jeg må være så ærlig å si at folk som trenger sykehjemsplass, må belage seg på å vente. Vi må bare erkjenne at vi ikke har nok plasser i dag. Men vi setter inn hjelpetiltak i hjemmene slik at alle får et forsvarlig tilbud, sier Johnsen.

I mange år har Harstad kommune vært stolt av å kunne tilby enkeltrom til alle pasienter i sykehjem. Nå varsler kommunalsjefen at eldre som skal tilbringe noen uker på avlastning i sykehjem, må dele rom.

– Vi er nødt til å ta i bruk dobbeltrom for å hjelpe så mange som mulig, sier hun.

Pasienter på gangen

Eldrerådet var innkalt til ekstraordinært møte for å drøfte den alvorlige situasjonen som har oppstått etter at kapasiteten i sykehjemmene er sprengt.

Eldrerådets leder, Ivar Østberg, karakteriserte situasjonen som alvorlig. Ikke bare for kommunen, men også for sykehuset i Harstad.

– Kommunen klarer ikke å ta imot utskrivningsklare pasienter, og ansatte på sykehuset flyr beina av seg der oppe. Pasienter blir lagt på gangen grunn av overbelegg, og noen som burde hatt et opptreningsopplegg på Helsehuset, blir sendt rett hjem.

– Hva var det vi sa?

Eldrerådet har uttrykt bekymring for at antall sykehjemsplasser er redusert kraftig. Det kan være fristende å si: Hva var det vi sa, men jeg skal ikke si det, sa Østberg.

Et enstemmig eldreråd anbefaler formannskapet å bruke hasteparagrafen til midlertidig å få åpnet de åtte ledige plassene i Olavsgården snarest. De åtte andre plassene, som i dag brukes som dagtilbud for utviklingshemmede, må vurderes etter situasjon og behov.

– Det er en selvfølge at kommunen skaffer alternative lokaler til dagsenteret, sier Østberg.

Kommunalsjef Rita Johnsen opplyste at det i går morgen lå seks eldre utskrivningsklare pasienter på sykehuset som kommunen ikke klarer å ta imot ennå. Kommunen betaler 4500 kroner i døgnmulkt per pasient. Så langt i år ser det ut til at kommunen må punge ut med cirka en millioner kroner til UNN Harstad.

Formannskapet skal behandle sykehjemskrisen tirsdag. Det er ventet at politikerne vil be rådmannen om snarest å gjenåpne de åtte ledige plassene i Olavsgården.-