Saken var nylig oppe i Trondenes tingrett. I tillegg til å bli dømt for å ha slått en mann med en lang åre ble han også dømt for fyllekjøring med en promille på 1,65, seks ganger for å kjøre uten førerkort, knust rute i fornærmedes hus og dømt for ulovlig innførsel av legemidler.

Det var under en festival i en nabokommune til Harstad at tiltalte og fornærmede kom i klammeri med hverandre. Begge skal ha drukket. Tiltalte nektet i retten for å ha slått mannen med en åre. Han hevdet at fornærmede kom inn på festivalområdet med åren. Da forsøkte tiltalte å stoppe fornærmede fra å skade noen andre med denne åren. Tiltalte sa at bakgrunnen for konflikten var at fornærmede hadde slått han rett ned på festivalområdet. Det gjorde at tiltalte fulgte etter fornærmede hjem til fornærmedes bolig. Tiltalte var sint og ville vite hvorfor fornærmede hadde slått til han. Han dundret på vinduene for å vekke fornærmede. Fornærmede kom ut på et tidspunkt.

Kutt i tinningen

Senere kom fornærmedes far og annen mannsperson ut, hvorpå tiltalte ble lagt i bakken og tauet fast. Fornærmedes far mente tiltalte var krakilsk og fikk fått lov av operasjonssentralen i politiet til å bruke tau på å taue han fast. Det bekreftet et politivitne i retten.

Fornærmedes far så at tiltalte slo sønnen med en lang åre, noe som ga fornærmede et kutt i tinningen. Han forklarte at sønnen kun forsøkte å forsvare seg mot åreslagene.

Fornærmedes far fortalte også at det ble observert en tom bensinkanne og en oljekanne, som var hentet fra garasjen, og plassert på et av hushjørnene. Fornærmedes far så at oljekannen var forsøkt påtent ved bruk av tau som lunte. Det var også griset olje utover noen dekk som lå ved siden av huset, som også var forsøkt påtent. Det lå tre lightere ved siden av kannene. Tiltalte skal senere på morgenen kommet med drapstrusler til fornærmede og hans familie.

Fornærmede forklarte i retten at tiltalte både hadde slått han med en åre og med et belte.

Seks ganger uten førerkort

Retten mener det er skjerpende at tiltalte brukte et særlig farlig redskap da han slo fornærmede. Retten mener tilalte slo fornærmede flere ganger med åra, og traff han minst én gang i ansiktet. Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring om at fornærmede skal ha slått han med en åre på festivalområdet. Retten bemerker at åra lå ved fornærmedes hus og ikke var på festivalområdet.

Retten mener også det er bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte hadde en promille på minst 1,65 da han ble stoppet av politiet. Selv forklarte 26-åringen at han hadde drukket en halv liter hjemmebrent og noen øl på en fest hos sin mor.

Tiltalte må også betale 8.400 kroner for å erstatte den knuste ruten hos fornærmede.

Tiltalte er tidligere straffet for blant annet voldsforbrytelse og overtredelse av narkotikalovgivningen.

Straffen er i samsvar med aktors påstand.

Hoveforhandlingen ble ledet av dommerfullmektig Kristian Fredheim. Eva Berg og Skjalg Valberg var meddommere. Dommen var enstemmig.