Dette kom frem under debatten i tirsdagens kommunestyremøte i Kvæfjord. Senterpartiets Birger Holand hevdet at det er sterke følelser mellom bygdefolket i indre- og ytre Gullesfjord, noe som igjen har skapt unødige konflikter mellom grupperinger i bygdene.

Endre grensesetting

– Veien fram til å samle innbyggerne i Gullesfjorden syntes lang. Man tør ikke prate med naboen eller se på hverandre når man møtes, sa Holand fra kommunestyrets talestol.

– Det har etter min mening vært gjort et godt arbeid i forbindelse med folkeavstemmingen, og alle parter har blitt tatt hensyn til.

– Men uavhengig hvilket vedtak vi gjør i dag, er det en gruppering som jobber opp mot Fylkesmannen for å få endret grensesettingen i kommunen.

Svært misfornøyd

– Hovedårsaken til denne konflikten bunner først og fremst i at deler av Gullesfjorden mener de ikke får det samme tjenestetilbudet som kommunens øvrige innbyggere. De har derfor sendt brev til Fylkesmannen der de ber om at fylkesgrensen blir flyttet.

– Dette har de gjort uten å involvere berørte beboere, og de har heller ikke informert Kvæfjord kommune om sine ønsker før brevet gikk til Fylkesmannen, utdypet Holand til Harstad Tidende i en pause i kommunestyret.

Kirkegård og kirke

Mange er svært misfornøyde med denne fremgangsmåten, men det ser ikke ut til at de bryr seg om dette. Det verste med forslaget til nye grensesettinger er likevel at det vil innebære at kirkegården blir liggende på Flesnes i Troms, mens kirka blir liggende i Langvassbukta i Nordland.

– Heller ikke menighetsrådet har fått deltatt i diskusjonene om grensesettingen, sier Birger Holand.

Ikke merket splid

– Jeg kjenner meg ikke igjen i Birger Holands beskrivelser av en påstått splid mellom bygdene rundt Gullesfjorden. At han vegrer seg fra å ha kontakt med naboer og andre i bygda får stå for hans egen regning.

– Jeg har selv ofte vært i kontakt med en rekke personer på Flesnes og har ikke merket noe til denne spliden, sier Hans Arne Gullholm, leder av Guldholm bygdeutvalg.

Flere år

– At det er uenighet mellom bygdefolket i indre Gullesfjord og et flertall av innbyggerne på Flesnes, er ikke noe nytt.

- Denne uenigheten dreier seg om hvorvidt man ønsker å knytte seg til Sortland eller fortsatt være en del av Kvæfjord, og har pågått over flere år.

– Bygdeutvalget har sendt brev til Fylkesmannen med forslag om endring av grensene, noe vi gjorde før diskusjonen rundt kommunereformen startet. Nå avventer vi hva som skjer videre, men kampen om å bli en del av Sortland vil fortsette.

– Ganske enkelt fordi et stort flertall i vår del av kommunen føler langt større tilhørighet dit enn vi gjør til kommunesenteret på Borkenes, sier Gullholm.