- Veipakke Harstad medfører en betydelig økning i svevestøv i Harstad. For å kunne dempe effekten av det må renhold av veiene intensiveres. Harstad kommune har blitt invitert av Miljødirektoratet å være med i å skape et Nasjonalt beregningsverktøy for lokal luftkvalitet mot en egen andel på 70.000 kroner, skriver rådmannen.

- Tidlig vår og tørke har resultert i at private har kjørt med piggdekk på bar asfalt noe som har forverret situasjonen og frigjort ekstra støv. Alle disse faktorene har bidratt til at i de siste måneder har Harstad kommune blitt plaget av synlige svevestøvskyer over byen, spesielt i området fra by skillet til Sama anlegget/Bergseng.

- Per i dag har Harstad kommune lite kunnskap angående forekomst av forurensning, kilder eller hvor mange innbyggere blir pårørt av støvproblematikken. Verktøyet som tilbys av Miljødirektoratet blir en viktig del av fremtidens arealplanleggingsoppgaver og bekjempelse av luftforurensning. Det anbefales at Harstad kommune dekker egenandelen på 70.000 kroner, skriver rådmannen.