Heimevernsungdommen (HVU) har siden rundt 1953 vært et fritidstilbud for ungdom mellom 16 og 21 år, eller til man starter førstegangstjenesten. Gjennom aktiviteter, konkurranser, samlinger og utvekslinger har ungdommene fått innblikk i hva Forsvaret er og gjør.

I de senere årene har imidlertid oppslutningen om HV-ungdommen falt. På midten av 1990-tallet var det om lag 2000 HV-ungdommer rundt omkring i landet. I dag er man nede i 700.

Blant annet på grunn av dalende interesse har Generalinspektøren for Heimevernet, generalmajor Tor Rune Raabye, besluttet at HV-ungdomstjenesten skal legges ned i store deler av landet. Den skal viderefører i tre distrikter og utdanningsopplegget spisses for de over 18 år. Fokuset vil bli økt rekruttering til befalsutdanning og fremtidig tjeneste i Heimevernet.

Dette i tillegg til at den økonomiske situasjonen i Heimevernet tilsier at midlene brukt på HV-ungdommen må brukes til trening og øving av de skarpe avdelingene.

HV-ungdomstjenesten i HV-16 er blant de som legges ned. Det ble gjort under en formell oppstilling i Setermoen leir lørdag 28. mai, hvor sjef HV-16, oberst Ole Kristian Karlsen, takket av de oppmøtte HV-ungdommene, før man leverte inn alt utstyret på depotet.

HV-ungdommene kom fra blant annet Harstad, Tromsø, Andøy, Narvik, Lyngen, Bardu og Salangen.