I sine snart fem år som ordfører har Bremnes neppe gitt uttrykk for et så sterkt sinne som tilfellet var etter følgende uttalelse fra Rødts representant:

- Hvorfor skal kommunen selge verftsområdet i Harstad sentrum akkurat nå? Tomtearealet vil utvilsomt stige kraftig i verdi de nærmeste årene. Et salg nå gir kjøperne en ”ikke saklig begrunnet” fordel. Det må kunne betegnes som kameraderi, mente Klein Hedlund.

Hennes mer kjente partifelle Frode Bygdnes er av den oppfatning at kjøpesummen burde vært tre ganger så høy som de 23,5 millioner kroner som Harstad Skipsindustri og eiendomsselskapene Kaarbø Eiendom og Harstad Skipsindustri Eiendom skal betale.

Korrupsjon

- Det du egentlig gjør, er å beskylde et samlet formannskap og rådmannen for korrupsjon. Jeg reagerer meget sterkt på et så stygt ordbruk overfor rådmannen og politiske kolleger, uttalte en tydelig oppbrakt Marianne Bremnes.

Hun fikk full støtte fra varaordfører Maria Serafia Fjellstad og Frps gruppeleder Eivind Stene. Begge følte seg mektig provosert av Rødts utsagn. Og tidligere varaordfører Jan Fjellstad hadde følgende råd til Klein Hedlund:

- Hvis du virkelig mener det du sier, bør du anmelde saka til politiet. Du bør også be kommunens kontrollutvalg granske saka. Når uttrykket ”kameraderi” brukes på denne måten, det faktisk det samme som å beskylde et enstemmig formannskap for korrupsjon.

Men til tross for alle innstendige oppfordringer om å trekke tilbake sin uttalelse, fant Rødts representant ingen grunn til å beklage sitt ordvalg.

- Jeg står fast ved alt jeg har sagt, fastslo Klein Hedlund, før hun som eneste representant i kommunestyret stemte imot den inngåtte salgsavtalen.

Ros til rådmannen

Bortsett fra Rødts kritiske kommentarer, nyttet flere sentrale politikere anledninga til å rose rådmannen og hans medarbeidere for å ha kommet i mål med de langvarige og tøffe forhandlingene om salget av det 36 mål store arealet.

- Dette er egentlig ei gladsak. Vi ser for oss at vi nå får knyttet det egentlige sentrum nærmere til det vi kan kalle Sentrum Sør. Det vil sette ytterligere fart på byutviklinga. Rådmannen fortjener ros for godt utført jobb, fastslo Frps Eivind Stene. Han og andre avviste Rødts påstander om at manglende åpenhet og informasjon underveis i prosessen.

Rådmann Hugo Thode Hansen vedgikk på sin side at kommunen priskrav i utgangspunktet var atskillig høyere enn summen på 23,5 millioner som partene til slutt ble enige om.

- Vi hadde ulik juridisk forståelse av gjeldende festeavtale, som ikke utløper før i 2080. Harstad Skipsindustri har tilført eiendommen store verdier. At området har vært brukt til kommunal søppelfylling, med de ekstrakostnader det kan påføre kjøper, kom også til fradrag da vi kom til enighet om prisen, forklarte rådmannen.

SINT: Ordfører Marianne så rødt da hun og resten av formannskapet ble beskyldt for kameraderi i forbindelse med salget av verftstomta. Arkivfoto: Øivind Arvola Foto: Photographer: Oivind Arvola
23,5 MILLIONER: Harstad Skipsindustri får kjøpe et havneareal på 36 mål midt i sentrum for 23,5 millioner kroner. Foto: Øyvind Arvola Foto: Øivind Arvola