Ordfører Marianne Bremnes og Frps Kristian Eilertsen er enige i at kommuner må tvinges til å slå seg sammen. Formannskapet, minus SVs representant, mener kommunestyret må gi en høringsuttalelse som er positiv til å gå sammen med andre kommuner for å danne en ny kommune. Problemet er bare at hittil vil stort sett ingen inngå ekteskap med Harstad.

For lite kraft

Ordføreren har ledet forhandlingene med de sju kommunene som skrev under intensjonsavtalen, og har hittil ikke villet røpe hva hun mener om saken. Det gjorde hun i formannskapet i går.

– I denne saken er jeg på kollisjonskurs med mitt eget parti. Jeg har jobbet mye med kommunereformen og ser at noe må gjøres. Jeg blir fortvilet når kommunene ikke ser 20-30 år fram i tid og innser at de da ikke har den kraften de må ha for å være framtidsrettet. Spørsmålet er om de skal få lov til å være egne kommuner. Selv er jeg ikke avvisende til tvangssammenslåing. Jeg er spent på hva Fylkesmannen i Troms gjør, og ikke minst hva statsråd Jan Tore Sanner gjør.

Ordføreren viste til at den forrige kommunegrensen ble vedtatt lenge før landet fikk farge-TV, før internett så dagens lys og med et samfunn som hadde et helt annet behov for infrastruktur.

Frps Kristian Eilertsen mener det det er på tide å iverksette tvangssammenslåing.

– Jeg kommer til å foreslå dette overfor egen regjering for å sikre innbyggerne forsvarlige tjenester i framtiden, sa han.

– Sett punktum

Johnny Kristiansen (SV) var sterkt uenig.

– Stopp mens leken er god, var hans råd til formannskapet. – Sett punktum for videre arbeid med intensjonsavtalen. Harstad kommune er stor nok som den er. Jeg ser ikke behovet for å danne en ny storkommune, sa Kristiansen. Hans argumentasjon vant ikke fram.

Aps Halvar Hansen mener nasjonen Norge har behov for en endring.

– Vi skal være åpne for samarbeid med andre kommuner, men det verste som kan skje er at kommuner blir tvangssammenslått, sa Hansen.

Få vil til Harstad

Mandag kom resultatet av fem folkeavstemninger i nabokommunene. Ingen så på Harstad som en fristende partner.

Se resultatet fra Tjeldsund her

Se resultatet fra Evenes her

Se resultatet fra Skånland her

Se resultatet fra Kvæfjord her

Se resultatet fra Lødingen her