I dag skal formannskapet ta stilling til søknaden.

Destination Harstad sliter med dårlig likviditet og må i en del større prosjekter forskuttere løpende prosjektkostnader, for deretter å motta betaling fra oppdragsgiver i etterkant. Dette gjelder nå i de to prosjektene «Export Harstad» og «Arrangementsutvikling» som er finansiert av henholdsvis Innovasjon Norge og Troms Fylkeskommune.

Det gjør at selskapet sliter med midlertidig pengemangel.

Tilrår garanti

Destination Harstad hadde både i 2014 og 2015 marginalt positive driftsresultater. I 2013 hadde man et negativt driftsresultat på over 600.000 kroner. Ved utgangen av 2015 hadde man et udekket tap på 860.900 kroner.

Den innskutte egenkapitalen i selskapet er 675.860 kroner.

I sitt saksframlegg skriver rådmannen: «Uten kommunal garanti og innskudd av egenkapital er i realiteten egenkapitalen tapt og det er ikke grunnlag for videre drift.»

Rådmannen tilrår derfor at Destination Harstad innvilges kommunal garanti.

– Må gjøres

Ifølge daglig leder i Destination Harstad, Jan Erik Kristoffersen, er selskapets økonomiske situasjon ikke unik.

– Vi er i samme situasjon som mange andre destinasjonsselskaper over hele landet, der man er i prosesser med eiere og medlemsbedrifter.

– For vår del har vi i flere år hatt marginal drift, sier Kristoffersen.

Til tross for at Destination Harstad må dekke kostnadene til to store prosjekter vil han ikke være med på at man har påtatt seg for store oppgaver og dermed havnet i den anstrengte økonomiske situasjonen.

– Disse prosjektene gjør at vi har likviditetsutfordringer, men ei viss investering i fellesoppgaver må man gjøre, sier han.

– Vi rette seg

Ifølge Kristoffersen vil det hele rette seg.

– Næringslivet har satset mye, både i tid og penger, på fellesoppgaver. Reiselivet er i vekst, så det er viktig å skru sammen destinasjonsselskapet på en måte som gjør at vi blir mer robust. Og det jobber vi med kommunen for å få til, sier han.

– Første trinn er det treårige prosjektet Export Harstad. Vi har for eksempel fått over én million kroner fra Innovasjon Norge, men vi må forskuttere prosjektkostnadene. Situasjonen er dermed midlertidig. Det vil rette seg, sier Jan Erik Kristoffersen i Destination Harstad.

Destination Harstad har mange små eiere. Største eier er Harstad kommune 56,67 prosent. Deretter følger Harstad sparebank med 11,36 prosent, Harstad Havn KF med 7,42 prosent og nabokommuner med 3-5 prosent.