De to sentrale politikerne som representerer henholdsvis Andørja Fellesliste og Ibestad Høyre, føler behov for å belyse noen sentrale områder rundt kommunesammenslåing med sine innbyggere foran folkeavstemmingen som avholdes 12. juni.

– Må fjerne stillinger

– Regjeringen har signalisert at småkommunetillegget vil bli fjernet. For tiden utgjør dette for Ibestad årlig 13 millioner kroner. I tillegg har rådmannen gitt tilbakemelding om at driften må reduseres med 5 millioner kroner per år. Vi driver allerede for kostbart, og dersom alle planlagte investeringer gjennomføres økes lånekostnadene med 7 millioner kroner årlig, sier Kristiansen og Bruvoll og viser til at åtte stillinger ble fjernet i 2014 som følge av nødvendige innsparinger på fem millioner kroner på budsjettet.

Enige i at kommuner må tvinges til å slå seg sammen Normalt er de to rykende uenige i de fleste saker.

Eiendomsskatt økes

– Dersom Ibestad kommune skal fortsette som egen kommune, må eiendomsskatten økes fra 2 til 7 promille - noe som vil gi en effekt på 5 millioner. Etter dette vil det fortsatt ligge et innsparingsbehov på inntil 20 millioner. Ikke lovpålagte oppgaver som kulturhus, kulturstøtte, gatelys og idrettsanlegg må reduseres kraftig eller kuttes.

– Lovpålagte oppgaver må reduseres, og ytterligere reduksjon av kommunalt ansatte må gjennomføres, sier de to og peker på at en sammenslåing med Harstad ikke vi få noen dramatiske konsekvenser, slik de oppfatter det.

Umulig å flytte

– De ansatte i kommuneadministrasjonen vil få tilbud om arbeid i den nye kommunen. Ingen vil bli sagt opp. Kommunale basistjenester som skole, barnehager, sykehjem, helsetjenester,

legetjenester videreføres. Kommunikasjonsmønsteret gjør det umulig å flytte disse tjenestene ut av Ibestad, hevder Kristiansen og Bruvoll.

– Kan miste tilbud

Begge er enige om at det beste for Ibestad vil være å slå seg sammen med Harstad, og advarer mot en mulig sammenslåing med Salangen.

–Fylkesmannen skal i høst tegne sitt kommunekart for Troms, og overlevere sin anbefaling til Regjeringen. Dersom valget blir at Ibestad står som egen kommune, kan Fylkesmannen likevel anbefale at vi skal slå oss sammen med en annen kommune.

– Dersom dette valget faller på Salangen, kan vi risikere å miste de fleste tjenestetilbudene vi har i dag - eksempelvis skole, sykehjem, kulturhus, legetjenester og kirker. Bruforbindelse og avstand vil gjøre dette fullt mulig. I et slikt scenario vil også fergeforbindelsen til Harstad være utsatt grunnet strammere økonomiske rammer for Troms Fylkeskommune, sier de og legger til:

– Vi ser det som helt avgjørende at vi styrer denne prosessen selv. Vi har en god intensjonsavtale med Harstad, der vi får beholde det meste av de tjenestetilbud vi har i dag. Vi skal fortsatt ha det godt i Ibestad! Vår oppfordring blir derfor: Stem for sammenslåing med Harstad med flere! sier de erfarne politikerne, som til sammen leder det som i dag er flertallsgruppen i kommunestyret.

Ellers er det få kommuner som ønsker å slå seg sammen med Harstad. Se resultatene av mandagens folkeavstemninger her:

Se resultatet fra Tjeldsund her

Se resultatet fra Evenes her

Se resultatet fra Skånland her

Se resultatet fra Kvæfjord her

Se resultatet fra Lødingen her