Resultatet i Evenes etter den rådgivende folkeavstemningen er klart:

  • ETS: 39,7 prosent

  • Ofoten/Narvik: 38,9 prosent

  • Harstad m/flere: 2,7 prosent

  • Egen kommune: 18,6 prosent

Ifølge nrk.no var det bare seks stemmer overvekt som gjorde at det ble flertall blant innbyggerne i Evenes for å slå seg sammen med naboene Tjeldsund og Skånland.

Resultatet kommer etter at en opptelling av forhåndsstemmene viste flertall for sammenslåing med Narvik og ofoten. Nå må politikerne i Evenes bestemme seg for videre veivalg etter at det nesten ikke er forskjell i antallet som vil slå kommunen sammen med ETS og Narvik.

- Jeg er glad for å se at vi har alternativet med størst oppslutning. Å vente et rent flertall i en avstemning med fire alternativer, det tror jeg ingen forventet på alvor. Vi hadde ønsket oss en klarere seier, men tror og forventer at ETS blir vinner i alle tre kommuner. Det må være vesentlig for kommunepolitikerne, sier leder for ETS-aksjonen Terje Bartholsen.

Han sier at det var de to alternativene som var mest aktuelle fikk flest stemmer. Bartholsen sier at Narvik kjørte en massiv kampanje de siste ukene for å snu opinionen.

- De fikk framgang, men lykkes ikke. Det er vi som har det mest populære alternativet. Nå venter vi spent på resultatet fra de andre kommunene.

Ordfører Svein Erik Kristiansen skulle gjerne sett at folket ga et klarere svar. Han tør ikke si at kommunestyret vil gå samme vei som velgerne.

- Det ble jevnt og utfallet er en utfordring. Det er likevel klart at folk ønsker en sammenslåing. Nå må politikerne bruke dette rådet sammen med alle de andre utredningene og papirene vi har på saken. Så får vi se hva resultatet blir i kommunestyret når den endelige avgjørelsen skal tas 16. juni.

Han sier at det nok blir mye debatt om saken framover.

- Jeg vet ikke hvordan hver enkelt politiker vurderer dette. Nå blir det interessant å se hva de andre folkeavstemningene sier. Det blir nok også med i vurderingsgrunnlaget, sier ordføreren.

Se resultatet fra Evenes her

Se resultatet fra Skånland her

Se resultatet fra Kvæfjord her

Se resultatet fra Lødingen her