Halvannet år tok det før departementet ga utbygger Jann Lindberg medhold. Kommunen og staten må betale Lindbergs omkostninger på rundt 15.000 kroner. I tillegg kommer kommunens utgifter på saksbehandling og juridisk bistand.

Historien startet 9. desember 2014. Da kom det en mail fra kommunen til Lindbergs entreprenør Anleggsdrift: ”(...) Den (søknaden red.anm) ble godkjent med forutsetning at asfaltarbeider ikke berøres eller skades.(...) Flere har klaget på hva arbeidet Anleggsdrift as har gjort med den kommunale vegen. Vår oppsynsmann har vært på befaring og informert oss om at dere skal ha flyttet vegen, laget en omkjøringsveg om gravestedet, for etterpå flytte den tilbake.(...) Dere (red.anm) kan ha brutt Harstad kommunes retningslinjer for graving.”

Denne mailen oppfattet Jann Lindberg som et grunnløst angrep på hans entreprenør.

– Samtlige påstander var feil. Vi hadde ikke flyttet noen vei og den tre meter brede bygdeveien fra 50-tallet har aldri sett snurten av asfalt, sier Lindberg.

Nektet innsyn

Årsaken til arbeidet er at Lindberg sommeren 2014 startet bygging av en hytte og et naust på Grøtavær.

– Det er tydelig at noen i kommunen ikke liker at det skjer noe på øya. Det er overraskende siden øya skriker etter investeringer og optimisme, sier han.

Lindberg mente det måtte ligge vikarierende motiver bak og ba om innsyn i hvem som hadde tipset kommunen.

– De nektet først å gi oss navnene. Jeg engasjerte advokater. Etter hvert fikk vi ut navn. Vi tok kontakt med disse personene og de kjente seg ikke igjen i at de skulle ha ringt kommunen.

Konfrontasjon

Lindberg syntes saken ble om mulig enda mer latterlig da kommunen hevdet at bussjåføren hadde klaget på at han ikke kom fram.

– Fakta er at bussen kjører fylkesveien og ikke på den kommunale veien ved sjøen, humrer han.

For å få en felles forståelse for situasjonen ba Lindberg om befaring, men kommunen sa nei.

– Da skjønte vi at kommunen var mer interessert i konfrontasjon enn oppklaring. Man kan spørre seg om prioriteringene er riktig når de bruker så mye tid på denne fillesaken. Jeg anslår at det offentlige har brukt et par hundre tusen kroner på meningsløs sløseri, sier han.

Mangelvare

Den erfarne forretningsmannen som i over 40 år har drevet virksomhet over hele verden har et billedgalleri i inngangen på hytta. Her er det bilder på rekke og rad med Lindberg sammen med kjente internasjonale statsledere, investorer og kongelige.

– I mitt virke har jeg aldri opplevd en lignende behandling. Veiseksjonen må åpenbart se på rutiner for kvalitetssikring og prioritering, da det kan virke som rasjonell kontroll er mangelvare, sier han.

Nå er han luta lei av å slåss med kommunen, for den minste ting.

– Man skulle tro at de ble glad når noen ville investere på den vakre, men fraflyttingstrua øya.

Lindberg nektet av prinsippielle grunner å ha utlegg, så han valgte å forfølge saken.

– Det undrer meg at ikke kommunen så fra dag én at dette var en tapt sak sier han.

Først klaget han til kommunen, fikk avslag, klaget til Fylkesmannen, fikk avslag, klaget til kommunaldepartemtet, fikk medhold.

”Klagen tas til følge. Kommunal- og moderniseringsdepartementet omgjør Fylkesmannen i Troms sitt vedtak av 15. januar 2016, og tilgjenner dekning av sakskostnader (...) Idet kostnadsansvaret har sitt grunnlag i feil ved Harstad kommunens vedtak, fastsetter departementet at kommunen skal dekke utgiftene.(...)

– Svaret var som forventet,. Jeg anser at sluttstrek er satt i en sak kommunen aldri skulle startet, avslutter Lindberg.

Kommunens kommentar

Enhetsleder Svein Arne Johansen sier sier de burde ringt i stedet for å sende mail.

Harstad: Han sier det er beklagelig at det i det hele tatt ble en sak.

– Dette er en fillesak som burde vært ryddet av veien med en telefon. Normalt ringer vi til maskinentreprenøren, når vi får tips, og avklarer situasjonen. Det burde vi gjort denne gangen også, sier han.

Først nektet de å oppgi hvem som hadde ringt dem.

– Vi fører ikke protokoll over alle som ringer oss. Det er verdt å merke seg at Fylkesammen ga oss først medhold.

Derfor er han overrasket over departementets avgjørelse.

– Vi stiller oss undrende til at departementet mener at vi skal oppgi hvem som ringer og tipser oss, sier han.

Han vil se på rutinene, for de ønsker ikke flere lignende saker.

– Vi ønsker et best mulig forhold til publikum. Derfor er det viktig at alle blir behandlet på en god og riktig måte. Mulig vi må endre våre rutiner, sier han.

Johansen vil ikke kommentere Lindbergs påstander, men  lover å betale hans omkostninger.

– Det er klart at vi forholder oss til departementet og vil betale, sier han.

OMGJORDE: Enhetsleder Svein Arne Johansen sier at omgjøres et vedtak, har søkeren krav på å få dekket sine omkostninger. I denne saken nektet først kommunen å frigi navn på tipserne, senere omgjorde de vedtaket. Derfor må de betale Jann Lindberg sine omkostninger. Foto: Arkivfoto