Til neste år innfører regjeringen en ti prosent fraværsgrense i videregående skoler. Elevorganisasjonen og partier på venstresiden har gått hardt ut mot fraværsgrensa, noe som får Kristian Eilertsen, fylkestingrepresentant for Troms Frp, til å reagere.

- Det er de norske skattebetalerne som betaler for det videregående skoletilbudet. Videregående skole er frivillig, og det er ingen plikt å gå der. Når du da velger å gå på skolen, betalt av skattebetalerne sine penger, da er det en plikt å møte opp, sier han.

Eilertsen, som også er gruppenestleder for Frp i kommunestyret i Harstad, mener at mye av kritikken mot fraværsgrensa er absurd.

- Fraværsgrensa gjelder bare for udokumentert fravær. Elever som har sykdomsplager, enten det er psykiske eller fysiske, får fraværet sitt dokumentet. Det er mange andre fraværsgrunner som også gjelder, slik som begravelse, politisk arbeid, besøk på BUP eller at man må ta ansvar for småsøsken, sier han.

- Hva tenker du om de elevene som er redd for at de skal droppe ut på grunn av fraværsgrensa?

- Jeg mener de skal slutte å syte, og starte å yte. Det er ingen fare for å droppe ut så lenge man ikke skulker. Fraværsgrensa gjør det også lettere for lærere, helsesøstre og rådgivere til å gripe tak i problemer tidligere, sier Eilertsen.

- Ser du noen svakheter med fraværsgrensa?

- Det som kan være en utfordring er at den kanskje ikke er for fleksibel, men er litt for rigid. Vi må tillit til at lærerne forvalter den på en god måte. Ti prosent er kanskje litt for strengt, for det kan frata lærerne friheten til å foreta skjønnsmessige og individuelle vurderinger, sier fylkestingsrepresentanten.